БСП

Сергей Станишев: Издигаме Достена Лаверн срещу опростачването в политиката

БСП винаги е била партия, свързана с интелигенцията, още от самото си основаване. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев аргументира издигането на кандидатурата на Достена Лаверн за европейски депутат от листата на левицата. Самият той се запознал с нея едва в началото на годината, но останал особено впечатлен от книгата й „Експертите на прехода, българските think-tanks на прехода и глобалните мрежи за влияние”.

„За първи път видях някой да хвърли камък в едно блато – блатото на неолиберализма. Тази книга наистина ми допадна”, посочи той по време на представянето на кандидатурата на Лаверн пред журналисти и интелектуалци в НДК. 

„10 години вече ЕС се доминира от десницата като институции. И резултатите са налице. Те станаха особено нетърпими като реакция на хората по време на световната финансова, икономическа, социална и политическа вече за Европа криза”, каза още той. 

Кандидатурата на Достена Лаверн е предложена на БСП от инициативен комитет от интелектуалци. Сред основните фигури в него са политологът Петър-Емил Митев, журналистът Петър Волгин, политологът Мария Пиргова и др. На събитието присъстваха и депутати, сред които Мартин Захариев, Валери жаблянов и др. 

Станишев, който е и водач на листата на социалистите, изрази увереност на 100%, че Лаверн ще бъде избрана за европейски депутат. „Не се съмнявам, че ще бъде един от нашите европейски депутати”, посочи той. 

По отношение на самите избори Станишев заяви: „Правителството ще може да разгърне своята политика след категорична победа на европейските избори. В противен случай много по-трудно ще бъде да върнем България на хората”.

„Тези европейски избори наистина са решаващи дали ще се запази статуквото. Нещата са на кантар. Така, впрочем, е и в България”, каза той. Станишев аргументира своето водачество на листата с това, че иска да отправи едно по-особено послание към избирателите. „Бившият водач на нашата листа ни нанесе удар в гръб. Той работи за друга кауза”, допълни той по адрес на водача на листата на АБВ Ивайло Калфин.

Станишев изтъкна и друг аргумент за издигането на Лаверн, която досега е работила в сферата на културата и образованието – „да избегнат опростачването и чалгата в политиката с нейната кандидатура”. 

„Много съм развълнувана да съм в това семейство с вас днес”, каза и самата Лаверн. „На 17 години се заклех пред майка си: „С политика никога няма да се занимавам, с тази мръсна работа”. Тя тогава само се засмя”, сподели тя.

Лаверн обеща да не разочарова инициативния комитет и БСП, ако бъде избрана за евродепутат. „Сивият цвят доминира в Брюксел. Градът, в който аз живея – Страсбург, е по-красив от Брюксел. Не отивам на Хавай, знам”, посочи тя. 

Лаверн обеща да изведе културата и образованието като приоритет на Европейския съюз и България. „Образованието е страхотно оръжие и това големите нации го знаят”, изтъкна тя. Лаверн обеща да отвори офиси в София и други градове, които да играят ролята на информационни бюра. Освен това тя ще продължи да провежда срещи с интелектуалци. 

Бившият министър на културата Стефан Данаилов възложи на Лаверн поръчението да „търси с нова сила” мястото на културата в европейските институции. Подобни препоръки бяха отправени от редица интелектуалци – университетски преподавателиу, културни дейци, журналисти. Сред другите засегнати теми бяха задържането на младите хора, увеличаването на иновациите, подобряването на образованието. Според Лаверн, младите хора могат да се задържат в страната чрез образование, като за целта трябва да има национална стратегия и планиране. 

Политологът Петър-Емил Митев, който е предложил кандидатурата на Лаверн, също обясни мотивите си. „Пазарна икономика – да, пазарно общество – не. „Не” на мутропазарната икономиката”, каза той и допълни, че тънката граница между тези понятия е в културата. 

Валерия МИНКИНА

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.