БСП

Сергей Станишев към депутатите си: Законът за МВР да мине изцяло през комисия до 1 май

БСП и аз лично имаме много ясен ангажимент за приемане на новия закон за МВР, който е много важен за българските полицаи. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, пред журналисти в Бургас. Той обясни, че новият закон дава ясни правила за кариерно развитие, разделяне на политическото и професионалното ръководство на МВР „и това, което е може би най-важното за полицаите, гарантира заплащането на техния извънреден труд, социални им придобивки, което служителите на МВР очакват много отдавна, за да не бъдат в ръцете на произвола, на който и да е министър“, допълни той.

По думите на Станишев този закон е приет на първо четене и е дал поръчение на депутатите от КБ, които са в Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в НС да приемат още преди 1 май на второ четене всички текстове на закона, колкото и трудно да е това технологично. „Трябва да се знае, че ГЕРБ прави всичко възможно, за да не се приеме този закон. По всеки текст имат алтернативно предложение, за да бавят нещата и да не се случват. През май месец той ще влезе в пленарна зала за второ четене и ще го приемем“, категоричен е Сергей Станишев. 

Лидерът на БСП и президент на ПЕС разказа пред пълната със студенти и преподаватели аула на бургаския университет начина, по който България е станала член на ЕС. По думите му преди 1 януари 2007г. само в рамките на 365 дни са приети 140 закона с промени, пряко свързани с европейските директиви. „Така през първия ден на 2007 г. една мечта на България се бъдна. ЕС ни прие в своето семейство, в което основни принципи са свободата, върховенството на закона и грижата за хората”, каза още Станишев. По думите му през 2009 година обаче е започнало разочарование сред хората, защото след настъпване на кризата и управление на десните бюрократичен Брюксел е загърбил основните си принципи. „Евроинституциите се отдалечиха от хората и техните проблеми. Освен това доминиращата в управлението на ЕС десница предприе изцяло мерки за съкращения в публичните разходи, вместо да предприеме мерки срещу алчния капитал”, посочи лидерът на социалистите. Той допълни, че именно тази европейска дясна идеология е била плътно следвана в България от бившия финансов министър Симеон Дянков и тогавашния премиер Бойко Борисов. 

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.