БСП

Сергей Станишев: Никого не мразим, но няма да допуснем безобразията на ГЕРБ да се повторят

Преди няколко месеца поставих въпроса на конгреса на БСП заслужаваше ли си да поемем толкова тежък кръст, с цялата отговорност и рискове, в страна с неработещи институции, икономически опоскана, с много крехко парламентарно мнозинство. Смятам, че трябваше да го направим, заради нашата държава, не само заради тези, които гласуваха за БСП, но и за всички останали. Това заяви председателят на БСП и ПЕС Сергей Станишев на среща с избиратели във Варна. „Ние никого не мразим – нито тези, които са гласували за ГЕРБ, или за „Атака”, или за ДПС и др., но няма как да допуснем цялото това безобразие – грабеж, репресия, рекет да се повторят”, допълни той.

Лидерът на социалистите сподели, че е знаел, че ще е трудно, но призна, че не е очаквал да е толкова трудно. Той посочи като едни от най-важните резултати от работата на правителството и парламента намалението на цената на тока, нарастване на пенсиите по закон, а не по произвол на който и да е било, както и че коледните и великденските бонуси за пенсионери ще са системна политика. 

„За първи път от години се провежда цялостна антимонополна политика. В момента се приема на второ четене в парламента закон за кредитните институции. В него за първи път има баланс между правата и интересите на банките и интересите на потребителите. Всички знаем какъв проблем е това за хиляди семейства. Разглежда се и закон за защита на конкуренцията, който по нов начин регулира правата и задълженията между търговските вериги, потребителите и българските производители. Защото и потребителите, и българските производители са в ръцете на веригите – те им определят и цените, и сроковете. Това вече се променя“, обясни лидерът на социалистите. 

Той допълни, че всички промени се правят изключително трудно, защото по думите му по волята на българите Коалиция за България има само 84 от 240 депутати. „Всеки ден се борим да има кворум в парламента. Всеки ден броим кой от нашите депутати е болен или в командировка, така че да можем да приемаме тези закони, които ви обещахме“, каза още Станишев. Той заяви, че и правителство, и парламент работят за изпълнението на тези обещания, като в тази връзка посочи, че 80 % от програмата, която е основа на работата на правителството, е предизборна програма на Коалиция за България. 

„Десните винаги са използвали България като черна овца и изкупителна жертва за много други проблеми. Ако не искаме държавата ни да бъде просто изпълнител на указания, които ни дават чиновници в Брюксел, гарант за промяна са само социалистите“, категоричен бе председателят на БСП. 

Станишев заяви, че Варна, която е била пренебрегвана от правителството на Борисов, е получила не само голямо представителство в кабинета на Пламен Орешарски, но и за последните месеци е получила много възможности за развитие. По думите му само по Публичната инвестиционна програма са предвидени над 50 млн. лв. – за ремонт на фестивалния комплекс, пари и за изграждане на нова съдебна палата и подготовка и планиране за изграждане на ново пристанище във Варна.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.