БСП

Сергей Станишев: Няма връщане назад, длъжни сме да извоюваме победа

Всички сме наясно, че опонентите ни не са се примирили. Те търсят реванш и отново искат да всеят страх в душите на хората. За това е важно на 25 май с нашия вот, с волята на българските граждани, да се каже ясно „Няма да има връщане назад“. България отново ще бъде нормална, икономически развиваща се и социална държава. Това е ангажиментът на българските социалисти. Ние ще покажем, че можем да победим. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев пред повече от 5000 симпатизанти на левицата по време на откриването на предизборната кампания на Коалиция за България в Зала 1 на НДК.

„Делят ни само 4 седмици от изборите на 25 май. Това е много кратко време и е много важно как всеки един от нас ще изживее тези дни и тези седмици и какво ще даде от себе си, за да можем да постигнем това, за което всички си мислим, всички мечтаем и всички искаме – победата на БСП и победа на европейските социалисти“, категоричен бе лидерът на социалистите и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той припомни, че именно в Зала 1 на НДК българските социалисти са поискали победата на изборите през 2013 г. 

„Нашите противници твърдят, че не сме го постигнали, но е факт, че ние постигнахме нещо изключително важно и засягащо всеки един гражданин на България. Върнахме държавата по пътя на демокрацията. Ние вече живеем в свободна държава и за медии, и за хора. Прекратихме репресията. Възстановихме стъпка по стъпка доверието в медиите и институциите. Доказваме всеки ден, в изключително трудна среда, че работим за това да върнем държавата на хората“, заяви Сергей Станишев. Той подчерта, че от началото на работата на правителството на Пламен Орешарски се е свършило много. 

„Благодаря на всички в парламента и в изпълнителната власт, за всичко, което успяха да направят. Въпреки случващото се в държавата успяхме да прокараме закони, които дават шанс на бизнеса, които защитават онеправданите, които се противопоставят на монополите, които изискват от всички да спазват едни и същи правила. От първия ден на този труден парламент, от първия ден на този труден мандат, водещото в политиката на правителството е възстановяване на държавността, социалния ангажимент, грижата за хората и възраждането на българската икономика, създаването на нови работни места, както и достойни доходи на хората.

Сергей Станишев заяви, че победата на социалистите няма да бъде лесна. „Ние сме длъжни да я извоюваме, защото всеки един от нас и стотици хиляди други симпатизанти сме наясно, че това е наша национална отговорност. Ние не работим само за победа на КБ, ние работим за България“, заяви лидерът на социалистите. По думите му ние сме длъжници пред правителството на Пламен Орешарски. „Трябва да му дадем самочувствието, силата и доверието, за да може тази програма, зад която ние застанахме и изработихме заедно, да се реализира още по-решително категорично и последователно“, категоричен бе той. 

Станишев посочи, че има още една причина, която ни задължава да постигнем победа. „Няма да може да постигнем победа, да променим България толкова колкото искаме, ако не променим силите и баланса им на европейско ниво. Десет години от живота на всички европейци, институциите в Европа се доминират от дясното, от ЕНП. За това време Европа загуби динамика, но по-лошо е, че тя не само влезе във финансова, икономическа, социална и политическа криза. ЕС загуби силата, мощта на надеждата. Европейската идея, така прекрасна, така вдъхновяваща за поколения, вече е загубила силата си. Отговорни за това са политиките на ЕНП“, категоричен бе Сергей Станишев.

Лидерът на социалистите подчерта, че е съгласен с едно в лозунга на ГЕРБ за предстоящите евроизбори, който гласи, че „България няма време за губене“. „Така е, България няма време за губене с ГЕРБ. И Европа няма време за губене с ЕНП“, категоричен бе той. Станишев ясно заяви, че за да може да се продължи пътят, който вече е започнат от социалистите в името на хората, трябва да се извоюва победа. „Трябва ни победа, победа на социалистите в цяла Европа, победа, нужна на стотици милиони трудови хора“, каза той. 

Сергей Станишев попита защо бе допуснато да бъдат налети 1 трилион и 600 милиарда в банките, но не бе направено нищо за хората, защо бе допуснато 26 млн. европейци да останат без работа, защо бе позволено младото поколение във всяка една европейска страна да не вижда в Европа лъча на надежда за работа, достоен живот, добри доходи, добро здравеопазване. „За всичко това отговорност носят десните в Европа. За да постигнем промяната, която искаме в България и в ЕС, трябва да направим нужното, а именно Мартин Шулц, нашият общ кандидат, да бъде избран за президент на ЕК“, категоричен бе Сергей Станишев. 

Той припомни, че именно кандидатът за президент на ЕК Мартин Шулц е бил човекът, който се е изправил срещу Силвио Берлускони, защитавайки принципността. „Хората в Европа са изморени от задкулисие, от политически сделки, от това, че много често институциите защитават големите корпорации, а не обикновените европейци. Само човек, който има сърце, има разум, може да чуе проблемите и бедите на хората, може да направи промяна в Европа. Не е случайно, че всички 35 партии и организации в нашето европейското семейство застанаха зад кандидатурата му. Това показа голямо доверие и голяма надежда. Много е труден пътят на Мартин. Но всички ние ще застанем зад него в името на победата, в името на една нова Европа“, каза още лидерът на БСП и председател на ПЕС.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.