БСП

Сергей Станишев подкрепи единната минималната работна заплата в ЕС

Важно е да се промени климата в икономиката, защото това директно рефлектира и върху вас и на вашите заплащания и започнахме да вършим неща, които променят ситуацията. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев при разговор с работниците в дупнишкото предприятие за обувки „Еврошуз”. По думите му след разговор с ръководството на фирмата е станало ясно, че има резултат от тези мерки, защото така се получават средства, които позволяват редовно да се плаща заплатата, да има оборотни средства и да се развива предприятието.

„Ще направим всичко възможно всяка година да има увеличение на минималната работна заплата. Стъпка по стъпка се опитваме да осъществим промени, за да може да има и работа и доходи, които да са по-високи”, каза още той. По думите му това ще продължи да се случва, защото Коалиция за България си е поставила за цел и ангажимент минималната работна заплата да достигне поне 450 лв., което ще зависи и от икономическото развитие. „В момента като евросоциалисти разработваме механизъм, като ще настояваме в ЕП да има единен механизъм за договаряне на минималната работна заплата в цяла Европа. Това може да даде много повече възможности за нейното увеличаване”, категоричен бе президентът на ПЕС. Според него, най-важното е да тръгне икономиката и се прави всичко необходимо в тази посока.

Той подчерта, че всяко производство има много ежедневни проблеми със сигурността, безопасността на труда, заплащането. Според Станишев е важно да има диалог, когато има проблеми и да се търси решение. „В момента се стремим да променим много неща що се отнася до професионалното образование, защото много хора нямат достатъчно квалификации, за да намерят достатъчно добри места на пазара на труда”, коментира Станишев. По негово мнение това ще бъде основен приоритет от тук нататък и в средното образование, а и квалификацията, която се получава в самите предприятия и преди постъпване на работа. Той припомни, че от май месец се стартира програмата за младежка заетост, която е извоювана от социалистите в Европа, за да се помогне на младите хора да имат по-сигурна работа и да имат самочувствие.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.