БСП

Сергей Станишев: Съдействали сме на БАН и като управляващи, и като опозиция

Червените депутати ще покажат чрез следващия бюджет положителното си отношение към Българската академия на науките /БАН/. Това стана ясно при срещата на председател на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на среща с председателя на БАН академик Стефан Воденичаров и академик Дамян Дамянов, заместник-председател на академията и председател на съюза на учените в България.

„Не се съмнявайте в отношението на БСП към БАН. Оказвали сме съдействие на Aкадемията и като управляващи, и като опозиция, защото без наука няма бъдеще за нито една съвременна държава“, каза Станишев.

Според лидера на БСП е необходимо доста време за решаване на проблемите в академията. „Ако трябва да бъдем обективни един мандат не е достатъчен, за да се решат всички наболели проблеми. Жалко е, че правителството на ГЕРБ можеше да направи каквото пожелае в полза на БАН, тъй като в началото те имаха много голяма обществена подкрепа, но нямаха капацитета да направят каквито и да е положителни промени”, каза още лидерът на социалистите.

Станишев обеща, че парламентарната група на Коалиция за България ще се стреми в следващия бюджет да покаже положителното си отношение към БАН и Министерството на образованието създава организация за изплащане на неразплатените още от 2008 година научни проекти. Той допълни, че идеите за целево финансиране на млади учени и за регистриране на патенти ще бъдат обсъдени. „Не искам да давам празни обещания, тъй като държавата е тотално разбита и много трудно успяваме да направим конкретни жестове. По отношение на финансирането ще водим цялостна дискусия в дебатите за следващия бюджет, защото ако тенденцията за „изтичане на мозъци” продължи до няколко години няма да имаме млади учени”, добави той.

Лидерът на социалистите в Европа и в България бе категоричен, че най-голямата беда в страната е, че хората не виждат перспектива. От своя страна учените подчертаха своята висока оценка за ролята на БСП и КБ за спасяването на академията в периода „Дянков” и казаха, че възприемат политическата сила като един от факторите, които разбират действителната роля на науката в обществото и винаги са се старали да помагат. Те благодариха на Сергей Станишев за личната му роля в този процес включително подкрепата за БАН за по-добро финансиране на науката от 2009 година, гласувано по предложение на кабинета Станишев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.