НФСБ

Слави Бинев дава Изборния кодекс на Съда на ЕС

С писмо до европейските институции и официално питане до Европейската комисия евродепутатът Слави Бинев призова Съда на ЕС незабавно да разгледа новия Изборен кодекс, който е в дълбок разрез с европейското законодателство. „В новия Изборен кодекс грубо се погазва Конституцията на България, европейското право и приетите международни стандарти, за да може управляващите да постигнат предварителна победа на изборите.

Той бе приет след едно фиктивно обществено обсъждане, до което най-голямата извънпарламентарна сила – НФСБ“, заяви Бинев. 

В писмото евродепутатът изтъква фрапиращи нарушения като неспазването на Лисабонския договор. Европейският парламент, който има право да определя правилата за евроизбори, изрично забранява да има праг над 5% за допускане на партия в разпределението на мандатите за ЕП. В България избирателният праг е 5,9. Нарушена е и препоръката на Венецианската комисия, според която нов изборен кодекс може да се приеме минимум 6 месеца преди избори, а в България той е приет 2 месеца преди тях.

„Беше приета и поправка в закона, според която опозицията не може да има свой член във всички избирателни комисии – ЦИК, РИК, СИК. Говоря за нашия патриотичен фронт, тъй като има изричен текст в закона, който се отнася единствено и само за НФСБ. Това е нарушение на принципа на политически плурализъм, който е конституционно гарантиран“, допълни Бинев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.