Новини

Сметната палата откри 2 партии и една коалиция със съмнително финансиране

25 политически субекта са спазили законовите изисквания за набиране на приходи за предизборните си кампании за парламентарните избори през май 2013 година, а две партии и една коалиция са получили средства от „нееднозначно определени източници на финансиране”, стана ясно от одитния доклад, извършен от Сметната палата. Проверени са 22 политически партии, 7 коалиции и един инициативен комитет.

Според доклада, изискванията на Изборния кодекс за представянето на данните за банковата сметка по обслужване на предизборната кампания и на данни за лица, определени да отговарят за счетоводната отчетност на предизборната кампания, са спазени от 24 политически субекта. 

Срокът не е спазен от 3 политически партии, една коалиция и един инициативен комитет. Изискващата се информация не е предоставена пред Сметната палата от една партия.

Само една политическа партия не е спазила срока за представяне на отчети за приходите и разходите по време на предизборната кампания, като е закъсняла с 15 дни.

Проверяващите са констатирали, че нормативните изисквания за представяне в хода на предизборната кампания не са спазени от 6 политически субекта. Причината е, че те не са представили информация за дарители, вида, целта и стойността на направените дарения.

12 политически субекта не са представили декларации на дарители за произхода на дарените средства, а политическите партии, които не са представили декларации за произхода на средствата, предоставени от техни кандидати са 11.

Докладът установява, че неотчетените приходи от две партии и една коалиция са в общ размер на 16 920 лв., а 5 участника не са спазили изискването за получаване на суми над 1000 лв. по банков път.

Одитираните политически субекти са спазили законовото изискване за ограничение на финансирането на предизборната кампания. Установените размери на финансиране на предизборната кампания не надхвърлят записаните в закона. 

Установени са 189 физически лица, предоставили или дарили за предизборната кампания над 1000 лв.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.