България без цензура

Соня Ангелова, кандидат-кмет на район „Северен“ в Пловдив от ББЦ: Нужни са експресни мерки за поощряване на дребния бизнес

Соня Ангелова е кандидат за кмет на ББЦ за район Северен в Пловдив, кандидат за общински съветник, №8 в листата на ББЦ, представител за Пловдив на Сдружение на заведенията в България.

Г-жо Ангелова, с какво ще се заемете, ако бъдете избрана за кмет?
– Размахът на настоящия кмет на Северен се разпростира до откриването на пейки и поставяне от общината кошчета за боклук…Във всеки случай няма да се занимавам с това, още по-малко ще харча от държавния бюджет за да се рекламирам в медиите с подобни нелепи акции….
Нужни са експресни мерки за поощряване на дребния бизнес, който е пряко зависим от кмета. Всяка, дори най –дребната стопанска инициатива трябва да се поощрява. Хората, които по никакъв начин не тежат на бюджета и се опитват сами да се издържат, са потъпквани постоянно. И то не от кого да е, а точно от общинската администрация.

В началото на прехода не бяхме толкова „европейци”, нямаше толкова регулации и зараждащият се бизнес дишаше по-леко. Много се говори за намаляване на административното бреме, на данъчното бреме.Чист популизъм, не само, че не се прави нищо за това, а точно обратното – с всяка изминала година се увеличават задълженията на граждани и фирми, при това на местно ниво. Живеем все по-зле. Всичко това е пряк резултат от лоши закони и общински наредби. Повечето от тях са писани на коляно, за да обслужат нечий субективен интерес.

С какво общинската администрация пречи на бизнеса?
– Каквото и да правиш, трябва да предвидиш удвояване на разходите за бумащина. Всеки втори в общината участва в някакъв експертен съвет. Основната функция на този съвет е да пречи и да спъва инициативата на хората. И точно обратно, вместо по каналния ред – правиш проект, внасяш го за одобряване пред институциите, след това строиш, се практикува точно обратното – строиш нещо, плащаш си, кметът тайно свиква незабавно екипа от експерти и те ти одобряват проекта …В последния възможен момент окачат някакво листче с обявление за обществено обсъждане на въпроса ти на скромно табло, в мрачен, полутъмен коридор, някъде между входа и окачалката на портиера…дотук с прозрачността, обществените съвети и обсъждания ….

Общината е с развързани ръце да приема и предприема каквото си иска. Общинските наредби и законодателството направо се „бият”. Във въпросните съвети участват едни хрантутници, които не са си направили труда даже да прочетат закона, по който работят. Проблемът е, че те карат да променяш проекта по начин, който никак няма да се хареса на следващата институция, да речем Агенцията по храните. Колко от общинската администрация могат да защитят позицията си в този експертен съвет. Какво разбират те от ресторанти и хигиенни практики, методология на процесите в готварството. Ми абсолютно нищо не разбират, просто са братовчеди на някой приближен. В следствие на тяхната професионална „помощ” започваш наново да поставяш по осем мивки в обект от десет кв. м. Отделен е въпросът, че ще използваш реално две. Просто одобряват на сляпо каквото им спусне г-н Кмета. Заплатката е важна тук, и ако може да си на бюро и да не правиш нищо по цял ден.

На практика отглеждаме всякакви абсолютно некомпетентни приближени на властта, които сега с цялата рода до девето коляно под строй ще гласуват за статуквото. Същите тези, вместо да свършат някаква работа, са заети предимно да правят фасони и да демонстрират висок стандарт на живот. Средностатистическият общинар говори по телефон от 1200 лева, изплаща луксозна кола и си въобразява, че е постигнал много. Ако обаче отидеш в стопански отдел и попиташ къде ми е разрешителното, което се издава точно от този отдел, отговорът е „ми не знам, не знам какво да ви кажа, ми няма го…”

– Това явление само в общините ли е?
– Същите практики се ясно видими и на по-високо ниво. Държавата се управлява абсолютно безотговорно, на автопилот. Постоянно се теглят огромни заеми и то не за друго, а за да се издържа многочислената администрация. Така само администрацията се чувства добре, гласува си под строй, и с далеч не представителен брой гласове колелото на статуквото отново се завърта…. Законодателството, общините, администрацията пречат и създават опасни и вредни практики. Един от примерите е забраната за пушене на закрито в заведенията.

Каква оценка ще дадете на усвояването на еврофондовете?
– Еврофондовете се усвояват пак на принципа за ваши и наши. Ако се абонирате за бюлетин за обществени поръчки или действащите в момента европрограми, в следствие на някоя европрепоръка за прозрачност, в крайна сметка ще ви информират с имейл как програмата вече има определени бенефициенти… О т тук и стъпката за печатане на нови емисии пари без покритие е неизбежна.

Как ще коментирате досегашното управление на района си и на града като цяло?
– Живеем все по-зле. Всичко живо емигрира. Не знам управляващите защо не си дават сметка, че скоро няма да има кого да управляват. Принципът е след мен – потоп…Върви един хубав виц в в мрежата – „В село с трима жители, Вуте и Пена били кандидати за кмет. Събрал ги попа и попитал „Вуте, какво ще правиш, ако Пена реши да не гласува?” И така… до тук сме я докарали…

С какво послание смятате да спечелите доверието на избирателите?
– Апелирам към собствениците на заведения, бакалиите и към целия дребен бизнес, да ме подкрепят, защото аз не съм от другата страна на барикадата и знам точно къде са проблемите на бранша. Освен това знам, че ако той се сдружи и е добре представляван, много закони дори сега дават възможност на професионалните и браншови организации да участват в промените и изготвянето на законодателството, което ги касае. Аз знам как!

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.