Новини

Социологът Андрей Райчев предвижда избори 2 в 1 през 2016 година

Развръзка в политическите отношения след местните избори прогнозира социологът Андрей Райчев в предаването „Още от деня” по БНТ. Според него, веднага след изборите ще настъпи „следващ етап” в политиката, който се изразява във връщане във властта на някои политически субекти. По думите на Райчев, „ГЕРБ в сегашния си вид” води изцяло центристка политика.

„Виждаме един много по-кротък Борисов, много по-кратко говори, много по-умерено”, посочи той и обясни, премиерът влиза в нов етап „Борисов 3” или „Борисов обединителя”. „Неговата власт се държи на това, че другите се състезават за него”, смята той.

Според социолога, в периода между местните и президентските избори ще бъде решен неформално въпросът за президента. „Това по-скоро означава избори 2016 година – двойни”, смята той.

Шумните изяви на членовете на Реформаторския блок нямат никакъв електорален ефект, дори подкрепата за тях спада, счита той. „Какви реформатори? Там е през цялото време скандал”, каза той. И добави: „Класически шекспиров текст. Мавърът свърши своята работа, мавърът може да си ходи”.

Политологът Антоний Гълъбов определи настоящата ситуация във властта като „динамична стабилност – от вида на паянтовите сгради. Те се клатят, но не падат”.

Той също посочи, че след изборите започва нов политически сезон, тъй като доверието е партиите е много ниско. „Ясно е, че ще има пренареждане, което ще започне да се вижда в навечерието на президентските избори”, смята той.

Според политолога, ДПС най-вероятно нямат намерение да стават партньори на управляващите.

„Големият въпрос е какви ще са резултатите на Реформаторския блок и Патриотичния фронт на местните избори”, посочи Гълъбов и изтъкна, че ВМРО и НФСБ са внесли самостоятелни регистрации за местните избори. „Там няма постигане на марката „Патриотичен фронт” като единна организация”, обясни той.

„Ролята на АБВ става все по-трудна за определяне”, смята Гълъбов. По отношение на БСП той заяви: „Левият завой за БСП може да се окаже много опасен”. Според него, ако БСП реши да остане само в опозиция и това да се изразява единствено в критика към управлението, това няма да й донесе никаква полза. „Ако не предлага алтернативи и не участва в дебата, няма да постигне нищо”, заяви Гълъбов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.