Анализи

Социологът Живко Георгиев: Съчетаването на местните избори с референдума е неуместно

„Съчетаването на местните избори с референдума е неуместно, това не беше добра идея”, заяви социологът Живко Георгиев от „Галъп интернешанъл” в сутрешния блок на БНТ. Той смята, че би било по-уместно референдумът да се проведе заедно с парламентарни или президентски избори, тъй като при тях няма ограничителни бариери като принципът на уседналост например.

Според Георгиев с референдумите не бива да се злоупотребява, тъй като най-лесният начин да лишиш един демократичен инструмент от въздействие е да го превърнеш в рутина.

Социологът допълни, че ниската избирателна активност улеснява купуването на гласове и корпоративния вот. Той преценява като най-драматично на тези избори именно „бруталното купуването на гласове”, натиска и фалшифицирането на вота.

Георгиев заяви, че много би се радвал, ако на определени места дадена партия не спечели прогнозирано, „не е добре да се живее в свръхпрогнозируемо общество”. И оцени като здравословна липсата на социологически изследвания по време на тази кампания, както и това, че никой не се е опитал да злоупотребява с тях, тъй като хората трябва сами да направят избора си, без да попадат под техните влияния.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.