Анализи

Социологът Живко Георгиев: Съчетаването на местните избори с референдума е неуместно

„Съчетаването на местните избори с референдума е неуместно, това не беше добра идея”, заяви социологът Живко Георгиев от „Галъп интернешанъл” в сутрешния блок на БНТ. Той смята, че би било по-уместно референдумът да се проведе заедно с парламентарни или президентски избори, тъй като при тях няма ограничителни бариери като принципът на уседналост например.

Според Георгиев с референдумите не бива да се злоупотребява, тъй като най-лесният начин да лишиш един демократичен инструмент от въздействие е да го превърнеш в рутина.

Социологът допълни, че ниската избирателна активност улеснява купуването на гласове и корпоративния вот. Той преценява като най-драматично на тези избори именно „бруталното купуването на гласове”, натиска и фалшифицирането на вота.

Георгиев заяви, че много би се радвал, ако на определени места дадена партия не спечели прогнозирано, „не е добре да се живее в свръхпрогнозируемо общество”. И оцени като здравословна липсата на социологически изследвания по време на тази кампания, както и това, че никой не се е опитал да злоупотребява с тях, тъй като хората трябва сами да направят избора си, без да попадат под техните влияния.

Етикети
Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + nine =

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.