Прогнози

Социология: Ако изборите бяха днес, 5 партии ще имат евродепутати

Ако изборите за Европейски парламент бяха днес, пет партии и коалиции биха имали свои представители в него – това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и България без цензура. Това показва национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в края на април сред 1023 пълнолетни граждани. Според данните около 37% от хората знаят за кого ще гласуват и ще дадат своя вот със сигурност. Именно техният вот дава най-вероятната картина на представителството на българските евродепутати, която включва петте партии, обясни социологът Юлий Павлов.

Изследването показва още, че ако днес се проведат предсрочни парламентарни избори, в Народното събрание ще влязат депутати от същите пет партии.

Според изследването близо 25% от хората няма да гласуват на евровота. От лицата, които със сигурност ще гласуват, близо 32% ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, около 28% – за БСП, а близо 14% за ДПС. Реформаторския блок и „България без цензура” също минават изборната бариера и с много голяма вероятност влизат в европарламента, обясни Юлий Павлов.

Той даде своята прогноза за разпределението на мандатите:

„ГЕРБ и БСП биха получили по шест мандата в Европарламента, ДПС – три, Реформаторите – един, и България без цензура – един. Разбира се, ако от двете партии, които са малко над бариерата, една вземе, че не влезе, разпределението ще се промени и тогава ГЕРБ ще има с един мандат повече от БСП“.

Данните от анкетата показват още, че почти равен брой хора поддържат пълния мандат на сегашното правителство и насрочването на предсрочни избори. Интересна е обаче готовността за гласуване сред желаещите оставка на кабинета.

„От тези мераклии за предсрочни избори само 55% са решили твърдо да гласуват“, допълни Павлов.

Над половината от анкетираните заявяват, че по-скоро са против налагането на икономически санкции от страна на България към Русия във връзка с кризата в Украйна.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.