Прогнози

Социолози: ГЕРБ води на БСП с малко над 13%

Според национално представително проучване на обществено-политическите нагласи в периода 20-25 юли 2014 г, проведено от Социологическият екип на Института за модерна политика, шест партии имат шанс да влязат в парламента.Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, Реформаторски блок и АБВ, като хората на Георги Първанов са на ръба с точно 4% от гласовете. За партията на Бойко Борисов биха гласували 27.2%, а за БСП – 13.5% от участващите във вота.

Проучването регистрира стабилна трета позиция на ДПС – 7.3 % с тенденция към растеж. Делът на хората, които заявяват подкрепа за партията на Николай Бареков „България без цензура“ възлиза на 6.0 % при самостоятелно участие в предсрочния вот.

Подкрепата за Реформаторския блок се стабилизира отчетливо над изборната бариера, като делът от анкетираните, които заявяват подкрепа за тази коалиция, възлиза на 4.5 %.

Близо половината от българите заявяват, че биха искали страната да бъде управлявана от еднопартийно правителство след 5 октомври тази година. Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е предпочитан вариант от 12 % от анкетираните.

Значително по-ниска е подкрепата за конфигурации с участието на ДПС. Евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС е предпочитана от само 4 %, а между БСП и ДПС – от само 3 % от анкетираните.

По-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура“ и ДПС е предпочитан вариант за 6 % от гласоподавателите.

При въпроса за трите основни качества, които трябва да притежава новият министър-председател на България, се отдава подчертано значение на качества като некорумпираност, отговорност, професионализъм и откритост.

Всеки десети смята, че министър-председателят трябва да е компетентен професионалист и отдаден на общото благо. Други качества, които се сочат от респондентите са инициативността и диалогичността.

Едва 3 % пък смятат, че изпълнителната власт трябва да се ръководи от напълно ново за политиката и управлението лице, а 2 % смятат, че този пост трябва да се поеме безпартийна фигура.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.