Прогнози

Социолози: Шарен парламент и правителство на малцинството

ГЕРБ и Реформаторския блок трудно ще спечелят достатъчно гласове, за да формират правителство, а подкрепата към „Атака” нараства заради поскъпването на тока. Това са последните заключения на социолозите два дни преди парламентарните избори. Пред Нова телевизия резултатите от последните си проучвания обясниха Мира Радева, Юлий Павлов и Кольо Колев. „Този ход на служебния кабинет да обяви 10% увеличение на тока вероятно е реално шамар срещу ГЕРБ”, заяви Мира Радева. Тя посочи „неочакван растеж на „Атака” в последния момент”.

Според нея, на фона на вялата кампания, на малките партии ще им трябват по-малки гласове да влязат. Това е причината да видим един много шарен парламент. „Имаме твърде много партии, които са на границата на влизане в парламента”, допълни тя. „РБ е в стабилна позиция с 6,6%. ББЦ и ПФ получават по 4,8%, т.е. те са много близо до влизане в НС, докато АБВ са на ниски нива и едва ли ще влязат в него”, прогнозира социологът.

„36,1% са процентите за ГЕРБ, 18,6% – за БСП, 16,3% – за ДПС. Изключително трудна ситуация след изборите, политическата нестабилност е възможно да продължи”, заключи тя.

Повишение в подкрепата за „Атака” посочи и Юлий Павлов от Център за анализи и маркетинг. Според него ГЕРБ и Реформаторският блок няма да съберат мнозинство в парламента. Единствената „позволена” коалиция с трета партия би била тази с Патриотичния фронт. Другите варианти са правителство на малцинството или нови избори. Той вижда 6 ли 7 партии в парламента.

И според Кольо Колев от „Медиана” по-вероятно е партиите да са 7. „Атака” по-скоро влиза. В последно време те бележат ръст”, обясни той. „АБВ по-скоро не влиза, но са доста близо до бариерата и не може категорично да се каже. При 7-партиен парламент ще трябва да се търси четвърти партньор”, обясни той.

Етикети
Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 1 =

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.