Прогнози

„Сова Харис“: 4 партии прескачат 5-те процента

Четири партии са със сигурни депутати в бъдещия Европейски парламент – БСП, ГЕРБ, ДПС и коалицията „България без цензура”. Това показва проучване на социологическата агенция „Сова Харис”, проведено през април по поръчка на в.”Преса”. Според допитването до населението около 58 на сто от избирателите би трябвало да отидат пред урните. С приближаването на изборния ден предпочитанията на избирателите стават все по-ясни. По-малко от месец преди изборите за Европарламент малко над 58 на сто от хората декларират, че ще гласуват.

При така заявената активност до урните би трябвало да отидат 3 400 000 души. На въпрос „За коя политическа сила ще гласувате на 25 май 2014 г. за изборите за Европарламент?” анкетираните отговарят както следва. За БСП биха гласували 19,2 на сто, за ГЕРБ смятат да гласуват 17 на сто, за ДПС – 6 на сто, за коалицията на „България без цензура” – 5, 5 на сто, за Реформаторския блок – 4, 1 на сто, АБВ – 2, 3 на сто, „Атака” – 2, 3 на сто и др.

Има няколко варианта за депутатски кресла в ЕП при бъдещия вот. 

Първи вариант 

Ако активността на 25 май бъде около декларираната, БСП и ГЕРБ могат да разчитат на по 6 депутатски места в ЕП, ДПС и коалицията ББЦ, ВМРО-БНД-ЗНС и др. – на по 2, Реформаторският блок – на 1 място.  

Втори вариант 

Този вариант се базира на данните от допитването, според които 42 на сто от всички избиратели са твърдо решили да гласуват. Това са малко над 2 400 000 души. Ако само тези хора гласуват, това би довело до промени в съотношението на силите. При това положение ножицата между БСП и ГЕРБ ще се разтвори и БСП ще получи още 1 мандат, а ГЕРБ ще изгуби едно място. Присъствието на ДПС ще нарастне и движението ще получи възможност за два допълнителни мандата. Коалицията на Николай Бареков ще мине границата за един мантдат, а РБ ще остане под чертата.

Трети вариант 

Той се базира на хипотезата, че половината от колебаещите се ще отидат до урните, което означава активност 50 на сто. При това положение БСП ще запази позицията си от 7 места, ГЕРБ ще има сигурни 5 депутати, ДПС – трима, коалицията ББЦ-ВМРО-БНД-ЗНС и др. – един и едно място ще се разпредели вероятно между ГЕРБ и коалицията, водена от Николай Бареков.

Данните за евентуални парламентарни избори до голяма степен повтарят разпределението на нагласите за евровота.
Според резултатите от настоящото проучване, освен обичайно представените парламентарни сили като БСП, ГЕРБ и ДПС в едно ново Народно събрание ще присъства и коалицията на Николай Бареков – ББЦ-ВМРО-БНД-ЗНС и др.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.