Новини

Среднощно решение в парламента: 5% праг за преференцията на евроизбори

Избирателите ще могат да гласуват за определен кандидат на евровота, а ако някой събере повече от 5% от гласовете за партийната листа, ще може да я оглавява. По предложение на Мая Манолова бе прието предложението на ГЕРБ прагът да бъде намален на 5 на сто. Според действащия кодекс той е 6%, а от левицата първоначално предлагаха 7%. Това стана на среднощното парламентарно заседание.

Часове по-рано управляващите приеха предложение на ДПС, с което на практика обезсмислиха преференцията при парламентарни избори – бюлетините, в които не е отбелязано предпочитание за определен кандидат, да се считат за глас за водача на листата. Все пак остана възможността за пренареждане на второто и следващите места, ако някой от кандидатите е получил повече от 7% от гласовете за листата.

В пленарната зала Манолова изтъкна, че при изборите за евродепутати, където партиите имат само една листа за цялата страна, се работи с хиляди гласове. Така прагът от 7% на практика е много висок. 

Четин Казак (ДПС) възрази, че партията му нямала „двойни стандарти“. „Нямаме подобно прикрито, да не кажа изменчиво поведение, само и само да се харесаме на някои неправителствени организации“, заяви той, като намекна, че ниският праг е бил едно от основните изисквания на гражданските организации, които участваха в дискусиите за новия Изборен кодекс, организирани от Мая Манолова.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.