Реформаторски блок

Теодор Петков, кандидат-кмет на район „Витоша“ от Реформаторския блок: Децентрализацията е бъдещето на районната администрация

Г-н Теодор Петков е кандидат за кмет на район „Витоша“ и общински съветник от Реформаторския Блок.

– Г-н Петков, един от основните акценти във вашата програма е децентрализацията. Това ли е посоката, в която ще работите?
– Определено. Децентрализацията е бъдещето на районната администрация, не само защото така тя ще разполага със свой собствен бюджет, но и защото ще бъде много по-независима. Да вземем за пример община “Витоша“. Тук адресна регистрация имат около 80 000 души. При децентрализация 60% от данъците на тези жители ще остават за нуждите на района. Тези пари ще бъдат използвани за озеленяване, сметопочистване и т.н По този начин районът ще получи много по-адекватно управление, защото районната администрация ще разполага със свобода и бюджет да осъществи много повече проекти.

– И все пак за децентрализация се говори отдавна, но все още не се случва…
– Освен кандидат за кмет на район “Витоша“, аз съм и кандидат за общински съветник в Столична община. Аз поемам ангажимент към всички свои избиратели, че чрез депутатите на реформаторския блок ще инициирам такава законова промяна в посока на децентрализацията, за която вече говорих, пък нека тогава в парламента да видим кой е истински десен със своята подкрепа или неудобрение на такъв законодателен акт.

– В кампанията си говорите за нов тип административно управление, който искате да приложите с помощта на гражданите. Какъв е той?
– Моето желание е в администрацията на община “Витоша“ да работят възможно повече жители на района. Така те ще са лично ангажирани със своята работа и ще бъдат много по-отговорни към своите задължения. Ще направя и всичко възможно да имам непрекъсната връзка с гражданите и гражданските организации. Няма нищо по-добро от това да споделяме проблемите си и заедно да търсим начини за тяхното решение. Никой не познава по-добре нуждите и проблемите на района от неговите жители. Точно за това приоритет в кампанията ми е да се срещна с хората и да ги изслушам, защото имаме обща цел, а тя е да живеем по-добре.

– Г-н Петков, Вие не сте само жител на район “Витоша“, но и дългогодишен заместник-кмет. Кои според вас са най-сериозните проблеми и неотложни задачи?
– Освен че е на четвърто място по големина в София, район “Витоша“ е много разнолик. В неговите рамки влизат динамични, типично градски квартали – „Павлово“, „Бъкстон“ и „Манастирски ливади“, а от друга страна имаме крайградска част. Това са бившите села „Симеоново“, „Драгалевци“, „Княжево“, „Бояна“ заедно със селата „Владая“ и „Мърчаево“. Разликата е много голяма, а нуждите на жителите – различни. Точно затова ние изготвихме конкретна програма за всеки един квартал. Например продължаване изграждането на канализация в кварталите Симеоново и Бояна, а също и подготовка на работни проекти за изграждане на такава в квартал „Драгалевци“. Конкретно за кварталите „Симеоново“ и „Драгалевци“ ще имаме за цел да премахнем ромски гета и нерегламентирани сметища. Нашите цели са не само конкретни, но и реално осъществими.

– Споменахте изграждането на канализация в Драгалевци, което е сред най-сериозните проблеми в района..
– Аз самият съм жител на Драгалевци и за мен липсата на канализация е един от неотложните проблеми пред нашата община. Столична община работи по проблема, но става въпрос за една огромна сума. За да се изгради канализацията е необходимо да се направят отчуждителни процедури за трасетата, по които ще минава бъдещата инфраструктура. По предварителни сметки само за отчуждение и изграждане на канализация в квартала ще са нужни около 100 милиона лева, което е горе-долу 10 процента от бюджета на Столична община.

– Има ли вариант подобен проект да бъде реализиран с помоща на европейски програми?
– За съжаление районите не се третират като самостоятелни общини и единствено Столична община е бенефициент по присъединтелните програми. Това е сериозен проблем, който се надявам да се разреши. Един добър пример е община Чавдар, която има 2 хиляди души и един активен кмет,ю – не може те да могат да кандидатстват по европрограми, да усвояват между 10 и 15 милиона и да направят това място райско кътче, а големите райони като Витоша, в които неофициално живеят 100 хиляди, да не могат.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.