Реформаторски блок

Тестват лидерите на Реформаторския блок за антикомунизъм

Всеки един от лидерите на Реформаторския блок е получил покана за ежегодното шествие-поклонение в памет на жертвите на тоталитаризма в печално известния Лагер на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч. Събитието е насрочено за 29 март, а негов организатор по традиция е СДС-Ловеч. Това съобщи днес седесар номер 1 на област Ловеч д-р Георги Митев. Очаква се поканите да изиграят ролята на своеобразен тест кой колко от лидера на БЗНС Николай Ненчев, на Народна партия „Свобода и достойнство” – Корман Исмаилов, на ДСБ – Радан Кънев, на СДС – Божидар Лукарски и на ДБГ – Меглена Кунева е истински антокомунист.

Припомняме, че само два месеца след миналогодишното поклонение легендарният кръст на ловешката каторга бе открит паднал и счупен на две места. Така и не стана ясно дали той бе станал жертва на вандали или бе рухнал, разяден от лошите условия. 

Седмици по-късно християнският символ бе възстановен, като тогава заслуга за реконструкцията си приписаха три страни – СДС, ПП ГЕРБ и „синият“ депутат от 36-ото и 39-ото НС Тошо Пейков. 

Добре е да се знае и че за последните 24 години трима българи пробваха с разни идеи да спасят от забрава лагера душегубка. От тях историкът писател Иван Минков предложи в средата на 90-те смъртоносната каменоломна да бъде превърната в гигантска сцена, на която да се играе спектакъл със сценки от кошмарното ежедневие на лагерниците. 

През 2011 г. Огнян Цеков от Независимото дружество за защита на правата на човека обеща да настоява пред тогавашния премиер Бойко Борисов кариерата да бъде превърната в музей, а м.г. пък по време на предизборната кампания кандидат- депутатът от ДСБ-Ловеч проф. Калин Янакиев обеща лагерът да бъде построен отново в автентичния си вид, ако влезе в парламента.

Към момента обаче нито едно от трите начинания не е осъществено. Както и на инициативата на Ловчанския митрополит Гавриил част от жертвите в лагера да бъдат канонизирани за светци. 

От запазените архиви става ясно, че в лагера в Ловеч са хвърлени над 1500 души, от които 147 са убити варварски без съд и присъда. След 1989 г. в него преминават за поклонение от Петър Младенов до Надежда Нейнски, Филип Димитров и Яне Янев.

Гергана ДИМИТРОВА

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.