Новини

Това е бюлетината, с която ще гласуваме на евровота

Централната избирателна комисия утвърди образците на изборните книжа за изборите. Сред тях е и вида на бюлетините за вота на 25 май. За първи път те ще изглеждат така. Причината за изцяло новия вид на бюлетините е промяната в изборните правила, според които вече ще гласуваме с преференции. Това означава, че ще можем да разместваме кандидатите в листата, предложена ни от партията, съобщава bnews.bg.

За евровота прагът на преференцията е 7% – тоест ако 7 на сто от гласувалите за една партията сложат последния в листата на първо място, той ще стане водач и може да попадне в Европейския парламент.

Така в новата бюлетина избирателят ще трябва да постави най-напред знак Х или V в списъка с партиите, за да гласува за предпочитаната. След това той ще трябва да постави знака и в квадратчетата в дясно – от 1 до 17 (колкото евродепутати трябва да изпратим в Брюксел), за да упражни правото си на преференция.

Според решението на ЦИК бюлетините ще са подредени в кочан по 100. На него след откъсване на бюлетината остава поле, в което е изписано наименованието и номерът на района и текст „Избори за членове на Европейския парламент от Република България“ на отделени редове. Там ще е записан и поредният номер на бюлетината в кочана, отпечатан в горния десен ъгъл на полето.

На отделни редове се изписват: наименованията на партиите, коалициите или имената на независимите кандидати. След имената на независимите кандидати се изписва означение „независим“.

На гърба на бюлетината се обособяват 2 места за поставяне печата на съответната СИК. В долния десен ъгъл се отпечатва повторно поредният № на бюлетината в кочана, който съответства на номера, отпечатан в горния десен ъгъл на кочана.

ЦИК събира и информация от Външно министерство за условията за отваряне на изборни секции зад граница. Днес изтича срокът, в който дипломатическите представителства трябва да поискат разрешение за провеждане на избори от приемащата страна. Списъкът трябва да е готов до 4 април. Секции ще се откриват на местата, където в последните 5 години е имало поне 100 избиратели.

В събота вечер е взето и решение за изработване, доставка и съхранение на изборните книжа, което е публикувано в извънреден брой на Държавен вестник днес, съобщава говорителят на ЦИК Камелия Нейкова, цитирана от bTV.

23 милиона лева ще бъдат отделени за организацията на европейските избори, реши комисията. План сметката ще бъде гласувана от Министерския съвет.

ЦИК вече е определила месечното възнаграждение за членовете на районните и секционните комисии. Председател на районна комисия (РИК) ще взима 931 лева, а членовете на комисиите по 846 лева.

За работата си членовете на секционните комисии за евровота ще взимат по 46 лева в деня на изборите и следващия ден, когато се обработват резултатите.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.