Новини

Трябва ли ни електронно гласуване и защо?

За коментар в студиото на „Часът на Милен Цветков“ по Нова телевизия на темата за въвеждане на електронното гласуване бе поканен Данаил Папазов, бивш капитан далечно плаване и министър на транспорта в кабинета на Орешарски. Той заяви своето положително отношение и подкрепа за въвеждане на електронното гласуване като не пропусна да каже, че всъщност електронизацията е била една от основните цели на управлението му като министър. Според него това е неразривна част от прогреса на обществото.

Водещият на предаването Милен Цветков опонира на госта си като спомена, че становището относно това, че електронното гласуване е световна тенденция всъщност се оказва един мит. В подкрепа на тезата си той каза, че всички страни, които са го пробвали след това са се отказали. Единствено в Естония продължават да гласуват по този начин. Папазов отговори, че отказът не навсякъде е пълен, а просто има различни видове и степени на електронизация.

Милен Цветков добави към скептичната си теза, че ще има при всички случаи опити за пробиване на системата, нарушения, купени гласове и по този начин значи електронното гласуване едва ли ще е нещо положително и да реши изброените проблеми. Освен това според водещия този начин на гласуване едва ли ще направи изборите по-евтини, поради това, че по принцип трябва да се предвидят достатъчно бюлетини и т.н.

Данаил Папазов от своя страна заяви, че електронното гласуване ще подпомогне много гласуващите българи в чужбина, които иначе понякога трябва да пътуват по 300-400 км до най-близката избирателна секция.

Бившият министър завърши гостуването си в предаването с думите, че прогресът не може и не трябва да бъде спиран и на електронното гласуване трябва да му се даде възможност и начало, въпреки очертаните от водещия проблеми. Според него то трябва, обаче, да бъде въведено задължително само от специалисти.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.