ГЕРБ

Цветан Цветанов представи водача в листата на ГЕРБ на Барозу

Председателят на Националния предизборен щаб и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов представи лично водача на евролистата Томислав Дончев пред председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Това стана по време на среща на председателите на парламентарни групи на партиите-членки на Европейската народна партия (ЕНП) от националните парламенти, която се провежда в Брюксел. Председателят на Европейската комисия приветства Томислав Дончев и му пожела успех на изборите за Европейски парламент.

Цветан Цветанов предаде на Барозу личен поздрав от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. От своя страна председателят на ЕК благодари за поздравите и също поздрави Борисов. Цветанов заяви пред Барозу, че ГЕРБ ще положи максимални усилия, за да може да даде своя принос в гарантирането на дясното управление на Европа през мандата на следващите Европейски парламент и Европейска комисия.

Европа не дава политически приоритет на проекта Южен поток, както настояваше Русия, защото проектът може да е различен, но доставчикът е същият, в лицето на „Газпром”. Tова заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в отговор на въпрос на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов относно отношението на Европейската комисия по проекта Южен поток.

Барозу коментира още, че, отказвайки политически приоритет на Южен поток, Европа може да даде приоритет на проект за газ от Азербайджан, през Италия, но, ако Азербайджан устои на руския натиск. Цветанов заяви по време на дебата, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев говори само и единствено как всички проблеми от последните две години били по вина на правителствата на ЕНП, но услужливо пропуска да каже за провала и причините за кризата в Европа, породени от социалистическите правителства. Заместник-председателят на ГЕРБ даде за пример Испания и Гърция. В отговор Барозу подчерта, че точно във време на криза, десните правителства са били реален гарант за стабилността и сигурността в Европа.

„Ето защо казваме на България да бъде много предпазлива, например при реализирането на газовите връзки с Русия, за сметка на други връзки, които могат да осигурят диверсификация на българската енергетика. Затова от огромно значение беше историческото решение за приемане на България и Румъния в Европейския съюз, защото, ако те не бяха в съюза, сега, освен проблеми с Украйна, щяхме да имаме проблем и с България и Румъния, където Русия щеше да е влязла, за да разшири влиянието си. Има хора в България, не от ЕНП, които са агенти на Русия. По този начин имаме реалната възможност ЕНП да гарантира стабилност и сигурност в България и Румъния, и в целия регион”, заяви още Барозу в отговор на въпроса на Цветанов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.