Прогнози

Цветозар Томов: ГЕРБ може да грабне и 7 депутатски места

Неокончателните резултати от евроизборите към момента сочат, че ГЕРБ вероятно ще има седем мандата, БСП – 4, ДПС – 3. Това каза по БНР Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). По думите му, най-вероятно е ГЕРБ да получи 17-тият мандат и с това да има общо седем мандата. „На базата на досега обработената информация, са възможни три варианта на разпределение на мандатите. 16 мандата е напълно ясно къде отиват. Партия ГЕРБ има сигурни шест мандата, „Коалиция за България” има сигурни четири мандата, ДПС – сигурни три мандата, „България без цензура” сигурни два мандата и „Реформаторския блок” сигурен един мандат”, посочи той.

„Би било твърде изненадващо, ако в необработените протоколи вотът за някои от тези партии е толкова различен, от това, което е обработено досега, че това, което до тук казвам, да не се сбъдне. Остава 17-тият мандат къде ще отиде. Най-вероятно според мен, е да отиде в ГЕРБ, който да има седем мандата”, прогнозира Томов.

Имената на избраните депутати в ще станат ясни още тази вечер,а преференцията била отчетена и сега, просто нямало обявено междинно натрупване, обясни Томов.

„Един от най-големите успехи на тази кампания е това, че ще се окаже, че над 1/3, може би над 40 на сто от хората са се възползвали от възможността за преференциален вот. Това ограничава възможностите на партийните централи да назначават свои представители при произвеждането на избори. По принцип това трябва да смятаме, че е напредък в изграждането на демократично – политическо устройство“, категоричен беше Цветозар Томов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.