Новини

Цветозар Томов: Може още днес да обявим партията, купувала гласове в Бобов дол

Първо трябва да проучим сигнала и всички обстоятелства по случая с купуването на гласове в Бобов дол. ЦИК е институция, която трябва да гарантира това българите да участват в законни и свободни избори. Ние няма да разследваме престъпление, а ще се опитаме да вземем всевъзможни мерки, за да успокоим тези хора, че имат институционална подкрепа. Това коментира в Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Смешно е, че ние журналистите показваме изборните престъпления, а след нас се сезира прокуратура, МВР, ЦИК. Тези престъпления са масови и вместо ние да отразяваме как са ги хванали, трябва да им показваме и те да взимат мерки”, коментира от своя страна разследващият журналист Васил Иванов.

На въпрос има ли право ЦИК да съобщи името на партията-нарушител в Бобов дол, Томов обясни, че ако комисията прецени, че има нарушение на изборното законодателство, може още днес да каже името й.

„Много вероятно обаче е партията, стояща зад човека в репортажа, да каже, че няма нищо общо с него и отново нищо да не се докаже”, поясни говорителят на ЦИК.

„Очевидно законодателният път не е достатъчен. Това е резултат от една много тежка феодализация. В случая Бобов дол излезе наяве, но хора в подобни ситуации има на много места в страната”, коментира Калин Славов от „Прозрачност без граници”.

„Искам да спомена един много ефективен механизъм, за който законодателят остава глух. Това са така наречените преброителни центрове. Купуването на гласове може да се случи, защото този, който оказва натиска, има обратна информация – в дадената секция дали е получил гласовете, които е поискал от своите служители. Когато има преброителни центрове, това не може да се случи, защото гласовете се събират на едно място и не може да бъде проследено в коя секция как е гласувано”, обясни Калин Славов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.