Прогнози

Васил Тончев: ГЕРБ и БСП изяждат АБВ и Реформаторите

Големите партии „изяждат“ малките, в последния месец ГЕРБ и БСП повишиха резултата си за сметка на по-малките нови играчи Реформаторски блок и АБВ. Това каза пред ТВ 7 социологът от агенция „Сова Харис“ Васил Тончев. Партия „България без цензура“ е в по-добра позиция заради центристката ниша, която опитва да заеме, поради което се конкурира независимо с големите, посочи експертът. Според него това, което може да попречи на Атака да спечели евродепутат, е фактът, че партията се възприема като част от мнозинството в парламента, а не конфликтът й с НФСБ, който според експерта тя вече е решила.

Социологът прогнозира повече гласове за БСП пред ГЕРБ на изборите през май. Бившият член на ЦИК математикът проф. Михаил Константинов също смята, че от тримата нови играчи на политическия терен най-добре ще се представят хората от ПП „България без цензура”, „защото обикалят страната като бесни”. 

След тях нарежда Реформаторския блок, последван от АБВ. Константинов смята, че „смешно“ в предизборната битка да се противопоставят две формации, които са членове на едно и също европейско политическо семейство. 

„Всеки нормален българин знае, че ако Реформаторския блок влезе в нашия парламент, ще участва в коалиция с ГЕРБ”, каза проф. Михаил Константинов. Той прогнозира малка преднина на ГЕРБ пред БСП на европейските избори. Експертът коментира, че „Атака” е като феникс”, но все пак с днешна дата би заложил, че няма да премине избирателната бариера. 

„На предстоящия вот ще има фотофиниш с много малка преднина за ГЕРБ”, очаква политологът д-р Иво Инджов, преподавател в Софийския университет. Той намира, че Реформаторският блок губи от това, че не се е разграничил от ГЕРБ. 

Според него хората от движението на Георги Първанов са много активни в страната с концертите на Николина Чакардъкова. „Въпросът е дали АБВ ще успее да постави две-три ключови теми пред обществото”, смята политологът. Той не вижда възможност да се появи „нов юнак на бял кон”, нито пък сериозни европейски теми да доминират предстоящата кампания. Задава се по-скоро още по-голямо напрежение, включително с обвинения към социолозите, че манипулират общественото мнение, каза д-р Инджов. За проф. Константинов мечтаната европейска кампания е да се постави националната тема за защита на българската природа, защото „в момента се извършва варварска сеч на българските гори в Странджа, Стара планина и Южен Пирин”.

Покажи още

6 коментара

  1. Успех трябва да имат патриотичните формации ВМРО, Гергьовден и България без цензура!

  2. Ми да ги ядат, и да им приседне. Каква полза от реформатори и азбучници?

  3. Само коалицията на ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден са достойни да ни представят в Евро парламента.

  4. Да се изядат тия и без това са едни и същи. Само България без цензура може да промени нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.