България без цензура

Венета Колева, кандидат за районен кмет на „Люлин“ от ББЦ: Искам да направя квартала по-красив, по-удобен и по-сигурен

Венета Колева е кандидат за кмет на столичния район „Люлин“ от ПП „България без цензура“ с Бюлетина №9. Кореняк-софиянец, 36 години живее в „Люлин“ и познава отлично проблемите на най-големия софийски квартал. На 47 години е. Има две магистратури – по счетоводство и по логистика. Работила е в международни одиторски фирми, има две специализации по международен одит. От 18 години има собствена счетоводна данъчна кантора. Семейна с дете.

– Г-жо Колева, какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на район „Люлин“?
– Досега съм бягала от политиката. Вече съм на 47 години и разбрах, че апатията не води до промяна. Трябва сами да предприемем нещо и да направим така, че децата, в чието образование инвестираме и на които се надяваме да се радваме докато сме живи, да не бягат в чужбина. Най-елементарните неща, от които можем да започнем е да подобрим средата, в която живеят, да не срамуват от разбитите улици, да не се страхуват от престъпниците, които дебнат по тъмните улици, да им е приятно да живеят тук, да има къде да дадат децата си на градина и къде да ги извеждат на разходка. За това трябва да има воля и натам трябва да са насочени усилията на един районен кмет.

– Какви са основните проблеми в района Ви?
– От 7-годишна живея в най-големия столичен квартал „Люлин“, за който казват, че е петият по големина град в България. Израсла съм с проблемите му, които от години са си все едни и същи и не намират решение при нито едно от досегашните управления. „Люлин“ не е само два булеварда и метрото. За съжаление той се сдоби с печалната слава на най-грозния столичен район и най-опасния за живеене – тук престъпността е най-голяма. Той се състои от 10 микрорайона, към него са „Модерно предградие“ и Филиповци. В този огромен район няма детски площадки, а върху малкото налични са паркирани коли, че даже и каруци. Вътрешните улички между блоковете са заприличали на орище, постоянно се копае по тях, постоянно са с огромни дупки. В „Люлин“ има много млади хора, а няма достатъчно детски градини. Няма и политика за откриване на нови. Дори обратното – една от големите детски градини на Кооперативния пазар зад кметството е превърната в офис, там е преместена половината от администрацията. Друг голям проблем са бездомните кучета, самата аз съм хапана. Движат се на глутници, майките се страхуват да извеждат децата си. И възрастните не могат да се разхождат свободно. Състоянието на Западен парк е безобразно, там са се настанили катуни и никой не взима мерки.

– Кое е първото нещо, което ще промените като районен кмет?
– Трябва да се започне от сигурността – да се осветят улиците, сега е тъмница, хората се страхуват да се движат сами, трябва да има полицейско присъствие, патрули, които да спрат престъпността. Ако жителите на „Люлин“ ми гласуват доверие, ще се заема с инфраструктурата вътре в квартала. Вътрешните улици не се поддържат. Не може да се хвалим само, че имаме метро, а всичко друго да е изоставено. Хората се движат и извън спирките на метрото, трябва тези улици да бъдат ремонтирани. Ще възстановя общинските детски градини и детските площадки. Децата няма къде да играят, всичко е станало паркинги. Имаме добри междублокови пространства за колите, трябва само да се пооправят.

– Какво е посланието Ви към избирателите?
– Искам да направя квартала по-красив, по-удобен и по-сигурен. Това ми е посланието към жителите на „Люлин“. Те ме познават, живеем заедно и знаем проблемите. През последните години нищо не се е променило и хората виждат това. Не съм от Плевен, не съм от Перник, аз съм човек от „Люлин“.

Финансист съм и знам, че всичко се свежда до добро счетоводство, но и до инициативност. Бюджетът не се разпределя добре, разпилява се за маловажни неща, а и не се търси допълнително финансиране. Не съм видяла нещо тук да е направено по европейски проекти. Проектите дават много възможности. Вместо да се харчат пари за служебни коли, по-добре е тези средства да се дадат за експерти по европроектите. Но кметът трябва да знае какво и как да направи. Той не трябва да е политик, а професионалист.

– Какво е мнението Ви за другите кандидати за кмет на „Люлин“?
– Само аз съм ново лице сред кандидатите за кмет на район „Люлин“, всички останали са старите играчи. Те са били в администрацията и заедно си работят много добре, въпреки, че са от различни партии. Това е статуквото, резултатът от което го виждаме всички.

– С какво смятате, че кандидатът на „България без цензура“ Мария Календерска е по-добра от останалите претенденти за кмет на София?
– Много е важно да има млади хора, които да донесат нови идеи и да променят модела на управление. Мария Календерска е млад и образован човек, тя не е била във властта. Тя не е била в общината, нито в парламента. Тя е чист човек, който иска да промени общината и да обърка сметките на старите партии.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.