Новини

Вигенин vs Плевнелиев: Не искаме засилено присъствие от НАТО заради руските полети

Решението на НАТО да преустанови военния и граждански диалог с Русия не засяга двустранното военно-техническо сътрудничество. България ще продължи да разчита на руската страна за поддръжката на изтребителите МиГ, съобщи министър Кристиан Вигенин в Брюксел, където се провежда среща на външните министри на страните от НАТО, цитиран от БНР. България не е единствената страна от НАТО, която ще продължи военно-техническото сътрудничество с Русия, а осигуряването на поддръжка и материали за МиГ-овете от руска страна никога досега не е било проблем за Алианса.

Нашите партньори много добре знаят с какви самолети ние разполагаме. За тях е много добре известно, че в голяма степен зависим от сътрудничеството с Русия, обяснява Вигенин.

Засега няма проблем с изпълнението на ангажиментите на Русия, казва още министърът. По повод информацията за навлизане на руски самолети, Вигенин подчертва, че въздушното ни пространство не е било нарушавано и че България не е сред страните, които искат подкрепа или засилено присъствие от страна на НАТО. На този етап очевидно преценката е, че нямаме нужда от допълнителна подкрепа или допълнителни сили, които да се разположат на територията на България. Нашите военно-въздушни сили се справят със ситуацията, увери Вигенин, цитиран от БНР.

Вчера обаче, както съобщи БЛИЦ, президентът Плевнелиев, който е и върховен главнокомандващ, изрази опасенията си от руските разузнавателни полети, пред журналисти. Той дори сподели идеята си да търсим покрепа от Турция и Румъния, за да се противопоставим заедно на провокациите на Москва.  „Имаме ситуация, в която ако в преди е имало по 2-3 извънредни излитания на български самолети годишно, сега те са две-три на седмица. Не става въпрос само за транспортни самолети на Русия, но и за разузнавателни руски полети. Какви са изводите – да се замислим дали не можем заедно с нашите румънски и турски колеги да обединим усилия, за да можем да бъдем по-ефективни“, заяви Плевнелиев. 

Българският държавен глава попита кой има интерес да навлиза във въздушното пространство. „Защо го правим това през 2014 г., когато всички ние вярвахме, че отдавна живеем в мир и разбирателство в нашия регион. Кой има интерес от това български самолети да излитат извънредно, може би за да не могат да бъдат повече технически годни, може би за да се случат по-скоро ремонтите, които всички очакват да се случат. Може би, за да изтощим Българската армия и нейните усилия да бъде технически пригодна и годна“, каза Плевнелиев.

Вигенин от своя страна е заявил в Брюксел, че не бива да се подценява решимостта на Алианса да отговори на бъдещи заплахи от Русия, но НАТО трябва внимателно да преценява решенията и действията си, за да не се окаже, че те са прибързани и емоционални.

Това в никакъв случай не значи, че ние трябва да правим компромис, че не трябва трезво да оценяваме заплахите, които възникват, но в същото време разумно да преценяваме следващите стъпки, за да не се окажем в позицията на организацията или страната, която вместо да работи за деескалация на напрежението, всъщност влиза в една спирала на взаимни обвинения, санкции, противопоставяне, е посочил Вигенин.

Външният министър съобщи още, че България ще участва в мисията на ОССЕ в Украйна, и ще изпрати наблюдетели за предстоящите там избори през май, предава БНР.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.