Новини

Вицепрезидентът Маргарита Попова се срамувала от скандала с ЕГН-тата

Избори 2014: Вицепрезидентът Маргарита Попова се срамувала от скандала, в който личните данни, включително и на известни българи, бяха използвани без тяхно знание за регистрация на партии за евровота. Това стана ясно от думите й пред журналисти на форума „Националната идентичност и патриотичното възпитание в глобализиращия се свят“. „Скандалът с ЕГН-та е част от нашата действителност, с която не можем да се похвалим“, каза вицепрезидентът. „Това са нрави и привички.

Виждате ли, колко елементарни неща трябва да се научим да отстраним преди да седнем да говорим за промяна или за написването на нова Конституция?!“, запита риторично тя. Ситуацията с ЕГН-та, с документацията, с тази обърканост, която точно сега, преди европейските избори, ще занимава цялото ни общество. Освен, че ме натъжава, аз мъничко се и срамувам”, каза Попова.

Въпреки множеството проблеми, които показват променени ценности Маргарита Попова отстоява тезата, че България е страна, заслужаваща признание. „От сърце се ядосвам, когато някой се усъмни в това, че държавата ни е в Европа. Въпросът не е, дали сме в Европа, а как сега, когато се готвим за европейски избори, ще си отговорим на два въпроса, за перспективата на ЕС, и лидер ли е той, и как участва в този глобален свят. Вторият важен въпрос е – какво ще направим ние и нашата държава, за да допринесем ЕС да бъде лидер, и какво ще направим ние, за да покажем кои сме в Европа? Една малка държава с 1300-годишна история.

Още една тема притеснява българския вицепрезидент. „В Европейския съюз днес се откроява едно съюзно разбиране за групиране на общностите – не вървим в една скорост и нещо повече, в рамките на съюза се изграждат два концентрични кръга. Бунтувам се срещу това и не искам да бъде така, защото европейската идея е друга“, коментира Попова различните скорости в Европа.

„Няма война между президентството и парламента. Иска ми се да има повече непосредствено отношение между президентската институция и президентството“, каза Маргарита Попова.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.