БСП

Янаки Стоилов: Борисов използва гласуването, за да отправя критики и обвинения към нас

„Според информацията, с която разполагаме, изборният процес преминава при добра организация и без видимо напрежение. В същото време са констатирани редица сигнали и жалби за нарушения в деня за размисъл и още повече днес. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на Столетницата на пресконференция в централата на „Позитано“. Стоилов даде пример с изпратени вчера голям брой поздравления с SMS от една от коалициите, на няколко места са организирани по различни поводи безплатни курбани от кметове с цел да бъдат привлечени повече хора и да бъде създадена подходяща среда за контакт с тях.

„В днешния изборен ден са внесени около 30 жалби от наши представители предимно в РИК. Те се отнасят до няколко вида нарушения: агитация от страна на кметски наместници, предимно от една политическа сила, както и опити да контролират вота на избиратели, а някъде са били организирани и водени да гласуват от тях. Има и няколко случая, в който е констатирана подготовка на списъци в магазини и други обекти, където са записвани лицата. Натискът се изразява особено в ромски махали“, обясни той. По думите му има и сигнали за купуване на гласове от страна на няколко партии и коалиции, а в Хасковско, Бургаско и няколко района на София това е по-силно изразено. „Снощи са били арестувани 3-ма наши представители в Пазарджишко без да са достатъчно ясни мотивите“, съобщи Стоилов.

„В изборния ден получих информация, че Борисов при гласуването по същество е провеждал антиагитация. Той е използвал гласуването, за да отправя критики и обвинения към наш и то за действия, който по правило са твърде характерни за активисти на ръководената от него партия, а и да се презастрахова, обявявайки че изборните резултати ще бъдат признати или непризнати в по-късен момент“, допълни зам.-председателят на Столетницата. Стоилов призова българските граждани да направят информиран избор. По неговите думи навсякъде в изборните секции е посочена бюлетината. „Могат да направят тази справка, за да са сигурни в избора на предпочината от тях партия или коалиция“, заключи Янаки Стоилов.

Според Жельо Бойчев пък се обърна към кметските наместници, близки до хората на Борисов, с призива да не опорочават изборния ден. „Обръщам се с молба към кметовете, спрямо техните наместници в ромските квартали, да не опорочават изборния ден и да не нарушават основното конституционно право на българските избиратели“, заяви в централата на „Позитано“ народният представител.

„От началото на изборния ден сме подали множество сигнали, в които се вижда прякото участие на кметските наместници в тези населени места – Царево, Хасково, Калояново, кв.Филиповци в София. Вижда се, че има организирани групи от хора, които са много активни сред хората в ромските махали. Много внимателно ще следим всичко, което се случва по тези места през целия изборен ден”, категоричен бе Бойчев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.