БСП

Янаки Стоилов е убеден в положителния ефект от промените в правилата за кредитите

Надявам се, че след няколко дни ветото на президента върху закона за Сметната палата ще бъде преодоляно, каза пред БНТ Янаки Стоилов. Според него, честото упражняване на тази стъпка я девалвира. За Стоилов кредитирането е държавен монопол и всяко отстъпление от този монопол трябва да бъде строго регламентирано. „Трябва да бъдат ограничени небанковите институции. Кредитната дейност излиза извън пределите на банките. Разпределянето на средства е отстъпване на част от държавния монопол на частни институции, за това трябва да са под контрол“, каза Стоилов.

Той не очаква да има „кредитен туризъм“ – кредитополучателите да преместват задълженията си от една институция в друга. „Никой нищо няма да премества“, коментира приетите вчера промени в закона за потребителския кредит могат да доведат до банков туризъм, а именно кредитополучателите да си местят кредитите от банка в банка. 

Според Стоилов това може да бъде вторичен ефект на закона. „Даже и да има вторичен ефект това може да доведе до по-голяма динамика в банковия сектор“, категоричен бе обаче той. „Няма да бъдат начислявани допълнителни такси за самото обслужване на кредита. В обхвата на закона попадат всички кредити, включително тези до 400 лева. Те имат пределна лихва, която няма каскадно да нараства. Влиза новото правило за предсрочно погасяване – всеки, който има желание и може, да погаси останалата част от кредита без неустойки освен разхода на банката за допълнително преизчисляване, която е в рамките на 1%“, разясни промените в закона Янаки Стоилов. 

Според него промените ще имат добър резултат. „Крайният икономически ефект може да бъде само положителен“, подчерта социалистът. На въпрос ограничава ли се достъпът до бързи кредити с този таван на лихвите Стоилов отговори твърдо: „Не. Определението на банка е търговско дружество което събира депозити и предоставя кредити“.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.