БСП

Явор Куюмджиев: Нападките срещу „Южен поток“ са политически удар на двама членове на ЕНП

„Южен поток“ е европейско-руски проект, не български. Атаките срещу български участия в газопровода са излишни и изцяло политически. Няма нарушения от наша страна и не следват никакви санкции. Това е политически удар от страна на двама членове на ЕНП преди изборите. Това заяви в ефира на TV7 народният представител от Коалиция за България и заместник-председател на Комисията по енергетика в парламента Явор Куюмджиев.

Според него писмото на Йотингер до българския енергиен министър е предизвикано от посещението на Бойко Борисов в Брюксел и съмнително съвпада с него. „Йотингер е отявлен противник на „Южен поток“, а проектът е изключително важен за нас като инфраструктура, която ще създаде работни места и която ще ни даде независимост на доставките на газ“, категоричен бе депутатът.

Той подчерта, че в писмото на Йотингер има една отявлена неистина – че Законът за енергетика е минал на първо четене в НС, а всъщност той е още в енергийната комисия.

Куюмджиев обясни, че в енергийната комисия няма внесена поправка по повод проекта, която да изключва България от европейските правила. По думите му има внесена поправка в Закона за енергетиката, която съгласно с европейските директиви, дефинира какво е морски газопровод. „Има европейска директива, която го дефинира, но до момента България не е имала такъв и трябва да се включи дефиницията в българското законодателство“, поясни заместник-председателят на енергийната комисия. 

Той подчерта, че този тип газопровод  е различен и трябва да се дефинира къде е точката на влизане в територията на България. Една от критика по думите му е, че като влиза на територията на страната ни той вече не е морски.  Куюмджиев отхвърли този аргумент и обясни, че в този случай се прилага логиката на самолетите – самолет влиза на територията на дадена държава над 10 км. над земята, но паспортен контрол се прави, след като той кацне на летището и чак тогава се смята, че е на територията на страната. На въпрос дали това ще означава, че морският газопровод ще се смята за интерконектор и  само Газпром ще може да пуска газ по него, той отговори, че това категорично няма да е така и той няма да се различава по нищо от всички други морски газопроводи. Депутатът подчерта, че и в частта си от компресорна станция „Провадия“, където влиза, се спазват всички европейски директиви.

На въпрос за подписката на „Атака“, подкрепена и от „България без цензура“ за искането на импийчмънт на президента след срещата му с представители на EVN във Виена и последвалият отказ на дружеството да изплати на НЕК дължимите суми, Куюмджиев отговори, че макар да се случва в рамките на една седмица, не може да твърди със сигурност, че има връзка между двете. По думите му не е това основният довод за импийчмънт на държавния глава, а бруталното му нарушаване на законите на България при назначаването на ЦИК. „В петък бяха събрани окончателно подписите за нашата жалба  по този въпрос и днес тя ще бъде внесена в Конституционния съд“, заключи Явор Куюмджиев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.