Новини

Юрий Асланов: Задължителното гласуване ще направи партиите по-мързеливи

На този етап по всичко личи, че референдумът за промяна на изборното законодателство ще се проведе. Решението ще вземе парламентът и вероятно допитването ще бъде проведено в края на октомври, заедно с местните избори, каза в сутрешния блок на БНТ социологът Юрий Асланов. „Ако се проведе заедно с местния вот, първият проблем ще е, че на местни избори много български граждани нямат право да гласуват. Референдумът или трябва да бъде проведен отделно, или да бъде проведен заедно с национални избори, за да могат да вземат участие всички български граждани.

Не знам защо се бърза по този въпрос. В много държави в Европа няма задължително гласуване. Има в Гърция, Белгия, имаше и в Австрия, но наскоро беше отменено“, добави той.

Асланов заяви, че не вярва, че купеният вот ще се премахне със задължителното гласуване. „Просто ще мине на по-високо ниво. Причината за покупко-продажбата на гласове у нас е, че хората не вярват, че с избори може да се промени нещо и една част от тях си казват: „така и така нищо няма да се промени, защо пък да не изкарам някой лев“. Референдумът няма да реши и проблема с „кухите“ избирателни списъци. Този въпрос може да бъде решен с въвеждането на активната гражданска регистрация“, коментира социологът.

„С въвеждането на задължителното гласуване липсата на доверие на хората в политиците няма да изчезне. То ще направи партиите по-мързеливи, тъй като няма да се налага да се борят толкова активно за гласове, защото част от тях ще бъдат разпределяни към политическите формации. Задължителното гласуване ще намали и броя на партиите в парламента – в него ще влизат една голяма лява партия, една голяма дясна и ДПС“, заяви Юрий Асланов. И добави, че е „за“ мажоритарния вот.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.