Новини

Забраняват късането на предизборните плакати и оплюването на опоненти за местните избори 2015

Късането на предизборни плакати на опонента и оплюването му по време на кампанията за местния вот на 25 октомври е забранено. Това се посочва в одобрените от ЦИК правила за провеждане на агитация. В тях изрично се подчертава, че никой от кандидатите няма право да унищожава поставените от другите претенденти предизборни материали чак до приключването на вота, пише „Монитор“.

Наред с това не може да се ползват и агитматериали, които накърняват честта и доброто име на кандидатите. Членовете на ЦИК не са разписали конкретна санкция за погазването на тези правила, но Изборният кодекс предвижда глоба от 200 до 2000 лв. за нарушаване на разпоредбите за коректно провеждане на кампания.

Сред разписаните забрани са още използването на анонимни агитационни материали, както и такива, които застрашават живота и здравето на хората. И на този вот социалните мрежи като Фейсбук, Туитър и интернет блоговете ще бъдат нещо като „обетована земя“, в територията на която може да се провежда безконтролна агиткампания. Причината е, че според Изборния кодекс те не са медии и за тях няма да действат правилата, на които ще се подчиняват вестници, телевизии и новинарски сайтове.

Официално стартът на предизборната агитация ще бъде даден на 25 септември-точно месец преди вота, предвиждат още одобрените от ЦИК правила.

Още утре обаче ГЕРБ ще даде неформално начало на своята кампания с мегафорум в зала „Арена Армеец”, на който се очаква да присъстват 14 000 души. Там ще бъдат представени кандидатите за кметове, а лидерът на партията Бойко Борисов ще надъха актива за поредна изборна победа. Организаторите са подготвили и шоу с истински ураган от стилове, като този път модерни ритми ще вкара групата Deep Zone Project със своите хаус парчета. Ансамбъл „Българе“ за поредна година ще бъде ангажиран в кампанията на партията, за да поддържа народния дух сред актива. Тримата тенори и дамското три „Сопрано“ ще представят класиката, а превърналият се в емблема на ГЕРБ Веселин Маринов ще напомни за естрадата.

В останалите формации подготовката за предстоящата агитация върви с по-бавни темпове, като в БСП например още не са решили дали да имат грандиозно откриване на национално ниво, или всяка община да си има своя проява.

Междувременно вчера ЦИК отряза още четири партии от вота, сред които и „Другата България“ на Божидар Томалевски, заради липсата на необходимите по закон 2500 подписа на граждани в подкрепа на регистрацията.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.