Новини

Жандармерия пази бюлетините

Жандармерия охранява печатането на бюлетините, а от 20 май ще функционира телефонна линия в МВР за сигнали за нарушения. Това съобщи на пресконференция главният секретар Светлозар Лазаров. Той добави, че е създадено е звено между МВР, ДАНС и прокуратурата за осигуряване на реда по време на изборния ден. „Започна и извозването на бюлетините. Поставени са задачи на столичната и областните дирекции на вътрешните работи за планиране на маршрутите.

От 20 май ще функционира денонощна телефонна линия в МВР, на която могат да се подават сигнали за нарушения и евентуални престъпления, свързани с изборния процес. Печатницата на БНБ, където се печатат бюлетините, се охранява от жандармерия. Има пропускателен режим и се записват данните на лицата, които влизат в сградата, за да не се допускат нарушения като в миналото”, обясни Лазаров.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Тодор Гребенаров добави, че бюлетините ще бъдат транспортирани до общините в България следващата седмица.

Той уточни, че служителите на реда няма да се возят в колите, превозващи изборните книжа, за да нямат директен достъп до тях. Полицаите ще проверят всички изборни секции в деня за размисъл, а в самия изборен ден няма да имат право да влизат в секциите, освен при поискване на съдействие от председателя на съответната секция, за което се попълва протокол.

Полицейско присъствие ще има и при предаването на бюлетините от секциите до районните избирателни комисии след приключване на изборния ден.

Попитан за избягалите затворници от Централния софийски затвор – Николай Николов-Шатката и Хосе Мартинез, Лазаров каза, че издирването продължава.

„Всичко, което е необходимо, е направено”, заяви той в отговор на въпроса дали двамата са обявени за издирване от Интерпол.

Лазаров обаче не отговори какви ще бъдат наказанията на надзирателите, зощото това било в компетенциите на Министерството на правосъдието.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.