Прогнози

„Афис“: Избирателната активност ще е до 35%, малките партии отпадат

Подкрепата за БСП – 17,9%, а за ГЕРБ е 17,6%, ДПС – 8,3, „България без цензура“ – 6,7, изчислено в проценти от потенциалните гласуващи. Данните са от проучване на „Афис“. Според агенцията при слаба избирателна активност малките партии ще отпаднат, а гласовете на избирателите ще се разпределят между големите партии. Ниската активност играе за големите партии, обяви Стефан Георгиев от агенцията пред bTV.

На предстоящите избори за Европарламент у нас ще гласуват твърдите ядра на партиите. Той предрече, че около 2,1-2,4 млн. души ще идат до урните, което е около 30-35% избирателна активност. Според „Афис” ГЕРБ и БСП ще пратят по 6-ма свои депутати в ЕП, ДПС – трима, „България без цензура” също ще има свой човек.

Според социолозите разделението на хората след кризата в Украйна ще даде отражение и на евроизборите. Несъмнено горенето на знамето на Европейския съюз в центъра на София няма да остане незабелязано от избирателите. Големият залог на тази седмица е отговорът на въпроса: „Да гласуваме ли“ и „За кого да гласуваме“. Вторият въпрос показа, че хората са мотивирани да гласуват, но да са информирани. Това заяви доцентът по политически науки Анна Кръстева.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.