Прогнози

Агенция АФИС: При избори днес БСП има 18%, а ГЕРБ 17%

Ако евроизборите бяха тази неделя, БСП печели 18%, ГЕРБ-17%, ДПС-4,8%, по 3,2% за „Атака“ и „България без цензура“, 3,1%-АБВ. Това показва изследване на агенция АФИС за политическите нагласи на българите 50 дни преди евроизборите. Петдесетина дни преди изборите за Европейски парламент кръгът на претендентите за депутатски места в Брюксел вече е очертан. „Голямата тройка“ в лицето на БСП, ГЕРБ и ДПС със сигурност ще разпределят най-малко 14 от 17-те депутатски мандата, които се полагат на България.

Още три партии демонстрират потенциал да прескочат високата бариера от 5.88% и да реализират по един мандат: Движението „България без цензура“, партия „Атака“ и формацията на експрезидента Първанов „АБВ“. В числото на „призьорите“, които на предстоящите избори са лишени от шансове да реализират успех, но притежават потенциал да се намесят в евентуална битка за депутатски места при бъдещи избори за Народно събрание, са още партиите „Реформаторски блок“ и „Национален фронт за спасение на България“. 

Според АФИС очакваната избирателна активност възлиза на 2.5-2.8 млн. души. Това означава, че за реализацията на поне един депутатски мандат ще са необходими най-малко 150-160 хил. гласа.

Резултатът от битката за първото място продължава да е неизвестен. Силите между водещите политически сили БСП и ГЕРБ са на кантар. Тази интрига увлича все повече предпочитания в полза на двете партии и ощетява останалите играчи в състезанието. Само тези две партии ще разпределят помежду си между 1.5 и 1.7 млн. гласове. С най-мобилизирани ядра от твърди гласоподаватели разполагат ДПС и партия „Атака“. При всички останали декларациите за евентуална подкрепа на 25 май са свързани с известни колебания, макар и в различна степен.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.