Новини

Ангел Найденов за оградата: Все едно говорим за Великата китайска стена

Няма по-обсъждана и по-проверявана тема от възпрепятстващото съоръжение на границата. Сякаш не става въпрос за 30 км телена ограда, а за Великата китайска стена. Това заяви в пленарна зала министърът на отбраната Ангел Найденов по време на дебата за стената по българо-турската граница и създаването на анкетна комисия по случая. „Днес си признавам, че близо три часа, а преди това почти два месеца, следя и за съжаление, съм принуден да участвам в тази дискусия, без да разбирам смисъла на тази инициатива от страна на парламентарната група на ГЕРБ.

Не разбирам тази настойчивост. Допускам, че в решението за тази инициатива играе роля политическата предубеденост към правителството и в частност към мен”, смята той. 

„Обръщам се към инициаторите на предложението за анкетна комисия. Колко пъти искате да чуете разяснение по въпросите, които повдигате днес – от министерството, две пресконференции, доклади, разисквания и днес отново? Колко пъти е необходимо, за да бъдат възприети изнесените данни?”, попита министърът.

„Вие сте не просто от малцината, които изпитват съмнение към способностите на Сухопътни войски. Вие сте единствените, които твърдят, че Сухопътни войски не могат да се справят с тази задача”, обърна се Найденов към депутатите от ГЕРБ, които са внесли предложението за създаване на анкетна комисия.

„Факт е, че има допуснати слабости при изграждането на съоръжението на границата. Днес ще издам заповедта за наказание на някои длъжностни лица. Определено те няма да бъдат в този кръг, който беше съобщен като хора, имащи отношение към тази процедура”, заяви министърът.

„Откриваме ли някакви слабости – да. Първата – въпреки че не се изисква маркетингово проучване, то е направено. Проведено е по начин, който е оставил съмнение. Очевидно не е направено по начин, който да убеди всички. Второ – след провеждане на проучванията в процеса на договаряне са договорени по-големи количества. Това е слабост. Необходими ли са тези количества – да”, обясни той.

„Защо фигурира стойност 5.1 млн. лв. от Министерство на отбраната не знаем. Тази стойност е посочена от МВР и е послужила като индикативна. По какъв начин отнасяте тези стойност към МВР и защо тази стойност служи да тиражирате съмнение към проекта. Съгласно заповед на предишния министър е дадено правото на Сухопътни войски да изпълняват обществени поръчки без ограничения”, допълни той.

„Решението за анкетна комисия е на Народното събрание. Ако Народното събрание реши, аз ще се съобразя с поредната проверка на тази сделка. Очевидно дневният ред на опозицията е да се занимава с възпиращото съоръжение”, каза Ангел Найденов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.