Атака

„Атака“ изпоти Орешарски за Виктория Нюланд

Свръхтайното посещение на Виктория Нюланд на 31 март беше точно за годишнината от бомбардировките над София, отбеляза от трибуната в парламента лидерът на „Атака“ Волен Сидеров по време на блиц контрола. „Кажете какво точно иска Нюланд от България? Какво налагаше тази спешна, тайна и странна визита и какво отговорихте?“, обърна се ребром националистът към премиера Пламен Орешарски.

„Посещението на Виктория Нюланд беше отложено от около месец по-рано. Отчитайки обстоятелството, че тя отговаря за региона и отчитайки украинската криза, ние проявяваме разбиране, че тя се затруднява да покрие графика си“, отговори премиерът Пламен Орешарски.

„Говорихме основно около украинската криза – най-актуалният въпрос от последните месеци. Ние сме за дипломатическо уреждане на кризата и силно се надяваме да не ескалира напрежението, както и да не се приложи третият пакет санкции“, каза премиерът Орешарски. Той заяви, че са обсъждани и въпросите на диверсификацията за доставките на газ. Министър-председателят е повдигнал и въпроса за отпадане на визите за български граждани“, заяви от трибуната на парламента самият той. 
Сидеров обаче контрира, че премиерът не казва всичко. „Това е човекът, който напсува ЕС, би трябвало да я питате: „Вие наистина ли сте против евросъюза“, каза с обичайния си тон Сидеров и продължи: „Тя призна, че 5 млрд. долара са изсипани за преврата в Киев, това е човекът, който подреждаше по телефона властта в Киев. Вместо да я запитате, защо САЩ се меси в работите на Украйна, разбирам, че вие учтиво сте си говорили“, възмути се Сидеров. 

„САЩ натискат за европейски санкции, от тях ще страда и България“, каза лидерът на „Атака“. Той припомни, че военният министър преди дни обяви, че се очаква предислоциране на американски войски в България. От вашия отговор не разбрах дали България е против всякакви военни игри, които са опасни за България“, допълни Сидеров. По думите на Орешарски на срещата със зам.-държавния секретар на САЩ не са обсъждани военни аспекти на въпроса, а само дипломатически, за да се деескалира напрежението в Украйна.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.