БСП

Атанас Мерджанов: Имало е политически чадър над „кокаинови крале“

Фактически е оказван политически чадър върху засегнатите лица, не са водени оперативни дела, тъй като акцията „Кокаинови крале“ беше обявена и започната още през 2012 г. Към въпросните лица от тогавашното ръководство на МВР и на ГДБОП не са предприети никакви действия, което е особено смущаващо, тъй като имаше конкретни данни и информация. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към парламента Атанас Мерджанов.

Депутатът от БСП коментира проведената на 21 февруари полицейска операция във Франция, при която в испански камион, превозващ гуми от ралито „Пориж-Дакар“ бяха задържани 1400 кг. кокаин. Тогава се заговори, че българи са ръководители на трансграничната банда за трафик на дрога. Двама души бяха задържани във Варна, но после пуснати от ареста без обвинения.  Ден по-късно бяха обискирани офисът, автокъщата и дома на съветника от ГЕРБ Орлин Алексиев, който е и състезател в ралито. Днес пък вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че има връзка между дрогата спипана във Франция и „Кокаинови крале“, но не пожела да коментира има ли отношения между Евелин Банев-Брендо и Алексиев. 

„Постъпила е информация и въпреки това, не са последвали никакви действия от страна на тогавашното ръководство на МВР, което ни кара категорично да мислим, че е осъществяван политически чадър. Още повече, че става въпрос за лица, които са общински съветници от определена политическа сила. По отношение на твърденията на едно от лицата, че ще ме даде под съд, аз спокойно мога да чакам следващите дни и месеци, тъй като моите твърдения практически се потвърдиха от изнесената информация до този момент“, коментира Мерджанов. 

По думите му тепърва предстои подписване на споразумение между Франция, Испания и България за допълнителни действия по задържаната пратка и свързаните с това лица на територията на трите държави, макар и от наша страна да няма такива. 

„Изнесената информация от представителите на МВР категорично потвърждава необходимостта и обосноваността на действията на органите на МВР, има абсолютно основание за провеждане на тези специализирани полицейски акции“, каза още Атанас Мерджанов.

Депутатът от Коалиция за България Красимир Янков допълни: „Факт е, че МВР е започнало оперативна разработка в този мандат, с това политическо и професионално ръководство. Стана ясно, че преди това не е работено включително по отношение на случая с Гълъбин Боевски от 2011 г., което е изключително смущаващо“.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.