Новини

Българите в чужбина ще могат да гласуват на референдума в 312 секционни избирателни комисии, рзаположени в 45 държави

Българите в чужбина ще могат да гласуват на референдума в 312 секционни избирателни комисии (СИК), рзаположени в 45 държави. Най-много ще има в САЩ, Испания и Германия. Секциите в Турция ще бъдат само 21, докато на последните парламентарни избориброят им бе 136, съобщава „Стандарт“.

 В ЦИК е постъпило писмо от Министерство на външните работи с грами от посолство на България в Анкара и актуализирано предложение на Генералното консулство на България в Истанбул по предложение на ръководителите на изселническите организации на територията на този консулски окръг и писмо на Федерация „Балгьоч“ в Бурса, с което се предлага да се редуцират обявените места за гласуване в Турция като се уточняват местата за откриване и броя на секциите в тях, поради предстоящи избори в приемащата държава и невъзможност за оказване на логистично и административно съдействие.

Изборните секции в чужбина се определят въз основа на приетите и обработени заявления за гласуване извън страната (електронни и на хартиен носител), както и въз основа на предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за образуване на секции на нови места за гласуване или за редуциране на обявените, посочват от ЦИК.

Ръководителят на дипломатическото представителство на България в Словения е предложил откриване на секция за гласуване в Любляна, поради проявен интерес на български граждани за гласуване в националния референдум на 25 октомври 2015г. Откриване на секции са поискали и за Мароко – Рабат, Хърватия – Загреб, както и за Сърбия – Белград.

Поради съображения за повишена опасност за сигурността на хората, секции няма да се откриват в Афганистан, Кабул, както и в Кандахар.

Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Пълният списък на държавите и секциите по градове може да видите ТУК.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.