Прогнози

Борислав Цеков: В София се очерта и основната разделителна линия – управляващи и опозиция

Борислав Цеков е български политик и юрист, председател на Института за модерна политика. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1994 г. Специализира в областта на политическите науки, предизборните кампании, човешките права, европейското право и антикорупционните политики в САЩ (1998, 2004 и 2006), Белгия (1997), Япония (1999), Италия (2004) и Португалия(1993). Автор е на повече от 300 статии и публикации в български и чужди вестници и периодични издания по различни законодателни и политически теми.

– Г-н Цеков, състояха се първите телевизионни дебати между кандидатите за кмет на София. Какви са вашите оценки?
– Имах доста ниски очаквания за тези дебати, но съм приятно изненадан – като цяло дискусията беше смислена, коректна и във възможната степен конкретна. Получи се добър начален разговор за проблемите на столицата и възможните решения, в който всеки от кандидатите, според възможностите и политическите си разбирания, се представи добре. Очерта се и основната разделителна линия – управляващи и опозиция. На практика цялата днешна управляваща коалиция на ГЕРБ-РБ-АБВ-ПФ, която при редица ключови гласувания в парламента е подкрепяна от ДПС, се явява със свои кандидати, а отсреща е опозицията в лицето на БСП Лява България, представлявана от проф. Мирчев като кандидат за кмет. Този контраст личи с особена сила именно в София поради факта, че в продължение на 25 години столицата се управлява от кметове и мнозинства от едно политическо семейство – това на десницата. Припомням Янчулев и Софиянски (СДС, ДСБ, РБ), Борисов и Фандъкова (ГЕРБ).

– Може ли да се говори за подобна разделителна линия при положение, че общинските проблеми са съвсем различни, а не като тези, които решават партиите в парламента?
Разбира се – това разделение не е въпрос на интерпретация, а е факт. Идеята, че общинското управление няма цвят, защото е технократско по характер е дълбока заблуда. Подходът за решаване на проблемите, стратегията за развитие зависят пряко от идеологическите възгледи – ляво, дясно или либерално и центристко. Но в София има и много пряка политическа връзка между отговорността за управлението на общината и на държавата. Г-жа Фандъкова не е просто кмет на София, а е и зам.председател, при това от години, на основната управляваща партия – ГЕРБ. Другият кандидат на управляващите е г-н Вили Лилков – депутат от управляващото мнозинство и член на националното ръководство на една от по-малките партии в управлението – ДСБ. Г-н Джамбазки пък е зам.председател на ВМРО, които са също част от правителственото мнозинство в Народното събрание. Все хора, които носят своите отговорности за управлението и състоянието на България днес. Така че в софийските избори имаме класически двубой между управляващи и опозиция, с тази особеност, че управляващите имат няколко кандидати, срещу които опозицията от БСП Лява България изправя своята управленска алтернатива като кандидатска листа и кметска кандидатура.

– Има ли според Вас победител в тези дебати?
– Не бих искал да влизаме в тази състезателна интерпретация. Победителят ще го определят гражданите на 25 октомври. Всички кандидати имаха и силни, и слаби моменти в хода на дискусията. И все пак, вижда се, че основният двубой е между г-жа Фандъкова и г-н Мирчев, съответно между ГЕРБ и БСП.

– Няма ли Кадиев, който беше по-активен в дебатите, да засенчи Михаил Мирчев?
– По-голямата активност не означава непременно по-добро представяне. Позицията на Кадиев има редица дефицити – много от нещата, които той твърди, че е направил или допринесъл в общинската работа лично, са всъщност резултат от работата на общинските съветници от БСП, които в дадени моменти са го определяли за свой говорител по конкретни теми. Но по-важното е на кой от кандидатите може да се вярва, че като обещава, после ще има реалните механизми да изпълни обещаното. От тази гледна точка, достоверна е позицията на кандидатите на двете големи партии – БСП и ГЕРБ, защото те имат потенциала да спечелят изборите и да имат мнозинство в общинския съвет. Докато зад другите кандидати стоят малки партии, които ако имат общински съветници, те ще са прекалено малобройни, за да могат да прокарват политиката на кмета в случай, че разглеждаме нереалистичната хипотеза, че някои от кандидатите на малките партии стане кмет. Какво би означавало това? Блокаж и невъзможност на кмета да изпълни това, което е обещал. И заедно с това – безпринципни коалиции. Затова без да се подценява смисъла и участието на останалите кандидати – желая им успех в налагането на политическите сили, които представляват – смятам, че чисто прагматично вниманието на софиянци трябва да се концентрира върху проф. Мирчев и Йорданка Фандъкова. Това е изборът – ляво или дясно управление на София. В крайна сметка всичко се свежда до това доволни ли сме от състоянието на столицата или искаме друг подход и алтернатива на досегашния модел.

– Как ви се сториха позициите на кандидатите по въпроса с бежанците?
– Това е най-острият въпрос в момента, който може да взриви общественото спокойствие, както вече става в Германия, Австрия, Унгария. Много е важна мярата в оценките и в предлаганите решения. В това отношение имам бележки към изразените позиции. Не трябва да се залита в една сляпа ксенофобия, но и не трябва да се гледа на този проблем само откъм неговата хуманитарна страна без да се отчитат аспекти като национална сигурност, етно-религиозни отношения, криминогенни фактори и възможности за инфилтрация на крайни ислямистки елементи.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.