Прогнози

Боряна Димитрова: ГРАО и ЦИК да обявят броя на избирателите преди евровота

Централната избирателна комисия да публикува избирателния списък до петък, призова пред БНТ социологът Боряна Димитрова, директор на „Алфа Рисърч“. В страната има около 2,6 – 2,7 милиона реални избиратели, което е около 37% от списъка на ЦИК, поясни тя. Миналата година ЦИК е отчела 6 900 000 избиратели. Крайно време е ГРАО и ЦИК да публикуват избирателния списък в България преди изборите, заяви Димитрова.

Социологическото проучване на Алфа Рисърч отчита лека неустойчива преднина на ГЕРБ пред БСП. „Левицата не съумява да привлече нови избиратели от кампанията си“, каза Боряна Димитрова. ДПС е на трето място.

Според „Алфа Рисърч“ на евровота ГЕРБ очакват да спечелят 27,3%, БСП – 23,6% и ДПС – 13,4 на сто от гласовете на избирателите. „България без цензура“ бележи ръст“, каза Димитрова. По изчисленията на „Алфа Рисърч“ – 10,5%. ББЦ дръпна избиратели на „Атака“. Профилът на техните избиратели са на по-млади хора. Вотът на най-младите е най-неустойчив, има известен риск за ББЦ, каза Димитрова.

„Реформаторите са на границата“, коментира социологът. Според нея, както за АБВ, така и за Реформаторския блок всеки глас ще бъде от значение дали ще минат бариерата. „Буквално един глас от 11 000 секции може да им коства прескачането“, заяви Димитрова. „Атака“ и НФСБ са много близки една до друга. За двете партии шансът да прескочат бариерата е много слаб, каза тя.

БСП загуби в момента на появата на АБВ. Около 10-12 до 15 % от бившите избиратели отиват към АБВ. За АБВ гласуват като правило хората от средно и по-възрастно поколение, които имат устойчив интерес към политиката, каза Димитрова. Около 60-65% от избирателите на АБВ са от БСП. При по-ниска избирателна активност се увеличава относителният дял на БСП и на ДПС, каза Боряна Димитрова.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.