ГЕРБ

Димитър Николов: Данъкът върху доходите в Община Бургас няма да бъде вдиган

Данъкът върху доходите в Община Бургас няма да бъде вдиган. Това заяви кметът Димитър Николов пред медиите, който е кандидат на ГЕРБ за трети мандат. Миналата седмица в Министерството на финансите подложи на публично обсъждане промените в данъчните закони, които дават право на общините по свое усмотрение да повишат плоския данък от 10 на 12 %, като 2-те % остават в местния бюджет.

Идеята е по този начин да се направи първа крачка по децентрализиране на данъчната политика.

„Лично аз не бих го въвел. Смятам, че няма да са много общините, които биха го направили. Просто икономически не е оправдано“, смята кметът. Според него е добре общините да могат да събират част от данъка, но само ако тази част е в рамките на сегашните 10%“, каза по темата Димитър Николов.

Предложението за новия общински данък е отпреди година – то присъства в управленската програма на ГЕРБ. В мотивите на министерството е посочено, че с предложението се цели изпълнение на заложените в Стратегията за децентрализация приоритети и мерки, свързани с увеличаване на приходната база на общините чрез предоставяне на нови приходоизточници. Това обаче няма да се отрази на намаляването на държавната субсидия към общините, поясниха от Министерството на финансите.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.