Прогнози

„Екзакта“: ГЕРБ с двойна преднина пред БСП

Ако изборите бяха днес ПП ГЕРБ биха получили 25,1% от вота на българите, БСП – 12,2%, ДПС – 7,5%, РБ – 5,5%, ПФ – 5%, „Атака“ – 3%, АБВ – 2,5%. Това сочат данните на електоралните нагласи от национално представително проучване на пълнолетните българи, проведено в цялата страна между 1 и 9 април, 2015 г. от „Екзакта рисърч груп”. В рамките на проучването са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 88 населени места. Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на „Exacta Research Group”.

Получените данни през април са набрани извън контекста на реална изборна ситуация. Ето защо на тях следва да се гледа по-скоро като на ориентир за политически симпатии, отколкото като на прогноза за изборен резултат.

Ако днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в българското Народно събрание без ББЦ. От „Екзакта рисърч” отчитат, че след конгреса на БСП се регистрира минимално покачване на електората на тази партия с 1%. Без промяна обаче остава рейтингът на одобрение на Михаил Миков – 16%. Общественото доверие към лидера на БСП е по-слабо от това, което регистрираме за други леви политици като Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов.

През този месец от „Екзакта рисърч” тестират и Велизар Енчев, който сформира „Българска пролет”. През април той е одобряван от 15% от българите. Интерес към формацията на Велизар Енчев проявяват най-често привърженици на „Атака“, на БСП и на АБВ.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.