Прогнози

„Екзакта“ и ИМП: „България без цензура“ и ДПС се борят за третото място

„България без цензура“ и ДПС се борят за третото място в политическото доверие на българите. Извода направиха „Екзакта рисърч груп“ и Институтът за модерна политика, които представиха днес последните си изследвания. И двете агенции дадоха минимална разлика в позициите на ББЦ и ДПС. Ако изборите за Европейски парламент бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 28,5 %, БСП – 24,0 %, ДПС – 11,3 %, „България без цензура“ – 11,1 %, Реформаторският блок – 6,2 %, АБВ – 5,8 %, от твърдо решилите да гласуват. Това е прогнозата на „Екзакта рисърч груп“ за изборите за Европейски парламент на 25 май.

Разпределението на мандатите в Европейския парламент при тези резултати е: 6 мандата за ГЕРБ, 5 за БСП, по 2 – 3 мандата за ДПС и „България без цензура“, 1 за Реформаторския блок, между 0 и 1 мандат за АБВ.

„Екзакта рисърч груп“ предвижда избирателна активност около 35%. Възможно е активността да варира в интервал от 32% до 38%. При активност от 35%, очакваме да гласуват около 2 400 000 българи, заявиха от “ Екзакта рисърч груп“.

При изготвянето на прогнозата са ползвани данни от национално представително проучване, проведено сред 1250 пълнолетни българи. То е приключило на 19 май 2014 г. Резултатите от това проучване не отразяват тенденциите от последната седмица на кампанията.

Институтът за модерна политика също поставя ББЦ и ДПС в непосредствена близост, но за разлика от колегите си от „Екзакта“, лекото предимство според тях е в полза на партията на Николай Бареков.

Ако евроизборите бяха днес, БСП печели 20,8%, ГЕРБ – 19,2%, ББЦ – 7,7%, ДПС – 7,5%, „Атака“ – 4,6%. Това показват данните от проучването на Института за модерна политика (ИМП) 4 дни преди изборите.
Тези резултати отразяват декларираните към момента на проучването (15-21 май) нагласи на респондентите, а не са прогноза за резултата от изборите, уточняват от ИМП.

Последното проучване на Социологическия екип на ИМП преди изборите в неделя сочи, че между четири и шест политически сили биха могли да получат мандати в Европейския парламент, ако в изборния ден мобилизацията на избирателите на отделните формации достигне нивата на декларираните от респондентите предпочитания.

Анализите и на двете агенции показват, че на върха на българската политика се е оформила своеобразна „великолепна четворка“ – БСП, ГЕРБ, ДПС и ББЦ, като всички останали партии изостават чувствително.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.