Прогнози

„Галъп“ с прогноза кой колко хиляди гласа ще събере на евроизборите

Ако евроизборите бяха днес БСП печели 590-690 хиляди гласа, което прави 5-6 представители в ЕП, ГЕРБ печели 550 – 650 хиляди гласа и 5 – 6 представители в ЕП, ДПС печели 370 – 420 хиляди гласа и 3 – 4 представители в ЕП, ББЦ печели 200 – 250 хиляди гласа и 1 – 2 представители в ЕП. Това показва прогноза на „Галъп“ 4 дни преди изборите за ЕП на 25 май. При ниска избирателна активност по-вероятно е БСП да има повече гласове от ГЕРБ в изборите на 25 май.

Възможността ГЕРБ да има повече гласове зависи от степента на мобилизация на неговите привърженици. ГЕРБ има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение с БСП, но до този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен.

ДПС ще бъде твърдо на третото място с около 400 хиляди гласа. След него се нарежда коалицията около „България без цензура“ и ВМРО с очакван резултат над 200 хиляди гласа. ДПС и коалицията около ББЦ изглеждат с изравнен потенциал като декларативни нагласи в социологическите проучвания, но електоратите на двете формации са различни в степента на мобилизираност – електоратът на ДПС е традиционно по-активен в изборния ден.

Това е прогнозата на „Галъп интернешънъл“ за предстоящите на 25 май избори за български представители в Европейския парламент. Тя почива на данни от изследвания, експертен анализ и политологична оценка.

Ако тенденциите, които наблюдаваме досега, се запазят, това са четирите формации, които ще преминат бариерата. Тя ще бъде около 150 хиляди гласа, но зависи от активността и може да варира.

Шансове да прескочат бариерата имат също АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация. От днешна гледна точка двете формации могат да мобилизират по около и над 100 хиляди гласа.

Влизане на „Атака“ и НФСБ би било изненада. Очакваните гласове за двете партии са по около и под 100 хиляди.

Очакваните мандати са: по 5 или 6 за БСП и за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 1 или 2 за ББЦ и коалиция, по 0 или 1 за АБВ и РБ.

Общо гласувалите се очаква да бъдат в широк диапазон около 2,5 милиона, което е между 35 и 40% спрямо списъчния състав на имащите право на глас.

БГНЕС припомня, че през седмицата излязоха няколко изследвания за предстоящия евровот. Според Института за модерна политика БСП ще получи 20,5%, а ГЕРБ – 19,3%. Проучването показва данни 10 дни преди изборите. В сравнение с данните от проучването на ИМП през април, когато лека преднина имаше ГЕРБ, в настоящото проучване за май преднина от 1.2% се регистрира за БСП.

Проучването регистрира и повишаване на мобилизацията на избирателите на ДПС, която започва да се доближава до традиционните за партията нива на подкрепа – 7.0 %. Своите сериозни шансове да получат представителство в Европейския парламент към днешна дата имат също коалицията „България без цензура-ВМРО-ЗНД-Гергьовден“ – 7.5 %, „Атака“ – 4.5 % и АБВ – 3.5 %.

В проучването на агенция „Медиана“ се посочва, че Коалиция за България би събрала 20.5% от гласовете, след тях със 17.1% се нарежда ГЕРБ. Според „Медиана“ място в Европейския парламент биха намерили още „България без цензура“ с 9.8%, като Николай Бареков изпреварва ДПС, които биха имали 7.3%. С шансове да изпратят европейски депутати са още Реформаторският блок с 4.3%, НФСБ с 3.6% и „Атака“ с 3.5%, сочат данните на „Медиана“. Без никакви шансове да изпратят свои представители в Европейския парламент изглеждат АБВ с 2.9%.

Според агенция „Афис“ със сигурност за БСП биха гласували 17,9%, за ГЕРБ– 17,6%, за ДПС – 8,3%, за ББЦ – 6,7%. Това показва проучването на агенция „Афис“ седмица преди европейския вот. Агенция „Афис“ допуска и колебаещи се, но възможни избиратели за всяка една от партиите, както и колебаещи се, са слабо вероятни. След като се допълнят и тези избиратели, евровотът би изглеждал така: ГЕРБ – 25,3%, БСП – 24,6%, ББЦ – 13,4%, ДПС – 12,8%.

Проучването на „Галъп“ от 20 май показва, че за БСП биха гласували 18,3%, за ГЕРБ също 18,3%, ББЦ – 7,2%, ДПС – 7,1%.

Според сайта Пол Уоч, който обединява и анализира допитвания, направени в 28-те страни членки на ЕС, групата на ЕНП се очертава да получи 217 места в ЕП, което е с 58 по-малко в сравнение с изборите от 2009 г. Социалистите се очертава да получат 201 места в EП, което е със 7 места по-малко в сравнение с изборите преди пет години. Евроскептичните затвърждават пробива си, показва още сайтът Пол Уоч и посочва, че се очертава те да спечелят общо стотина места, което е три пъти повече в сравнение с настоящия състав на ЕП.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.