АБВ

Генерал Михов: Плевнелиев да се запита, ако руснаците ни разузнават и с подводници, какво ще правим като нямаме никакви

Нямаме нужда от повече НАТО в България, имаме достатъчно. Това каза пред Кеворкян по Нова телевизия о.р. ген. Михо Михов, бивш началник на Генщаба на Българската армия и посланик в Скопие, съветник на президента Георги Първанов /2002-2012г./. Така генералът отговори задочно на думите на бившия външен министър Соломон Паси и президента Плевнелиев, който смятат, че имаме нужда от разширяване на натовското присъствие в страната ни.

О.р. ген. Михов заяви, че нямаме нужда и от ядрени сили. „В ракетните ни бригади имаше складове за ядрени сили, но аз не съм заварвал такива. Като началник на Генщаба имах достъп до складовете, но такива боеприпаси нямаше“, каза Михов. От Студена война сме на границата на горещ мир, съгласи се той с думите на проф. Петър-Емил Митев.

При цялото ми уважение към държавния глава Росен Плевнелиев ще цитирам китайския стратег Сун Дзъ: „Изкуството на войната учи да се осланяме на вероятността не да не те нападне врага, а да направиш своите позиции неустоими“, цитира Михов. 

Повод за позоваването на източната мъдрост бе изказването на президента, че Русия ни разузнава със самолети и иска да изтощи военната ни авиация. Бившият командващ ВВС спокойно заяви, че ако „Русия ни разузнава със самолети, ние имаме самолети, но ако тръгне да разузнава с подводни лодки, каквито нямаме…“, запита реторично бившият началник на Генщаба.
Да се помолим – не ни изтощавайте, щото нямаме гориво, не е нормално, каза един от най-добрите военните пилоти в съвременната българска авиация. Ако план 2014 се изпълнява, до края на годината трябва да бъдат съкратени още 1000 военнослужещи, каза Михов. 

Той призна, че е съучредител на АБВ и е логично да присъства и в кандидатевропейската листа. „Не воювам със Станишев или БСП, АБВ няма да приложи маньовъра на коча“, каза о.р. ген. Михов. „Упрекват ме, че бомбардирам БСП нечестно. Това ме огорчава“, каза Михов и допълни: „но не съм тръгнал да заобикалям БСП. Членувал съм в БКП, департизиран съм, но винаги съм членувал на БСП“, допълни генералът. 

Проблемът на БСП вече 20-25 г. пропагандира демократично общество в България, но демократичното общество не се състоя по партийна вина. Същите партийни кадри стават държавници след изборите. 

Относно сегашното състояние на България, той заяви: „Не считам, че днес държавата не е в опасност. Военните имат висока квалификация, те са силни с това, че като древните български владетели пътят към властта зависи от честта. Те са качествени и не са изучавали дисциплината „корупция“, заяви о.р. генералът. 

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.