АБВ

Георги Първанов, АБВ: Георги Кадиев е много добре подготвен и има качествата да управлява Столична община

Водили сме разговори с Георги Кадиев, преди да реши да се включи в кметската надпревара. Обсъждали сме идеята той да се яви като кандидат на коалиция, ясно профилирана коалиция. Имахме и други имена в списъка, но преценихме, че той е много добре подготвен и има качествата да води дебата и да управлява Столична община. Това коментира в предаването „Тази събота” по bTV лидерът на АБВ Георги Първанов.

„Кадиев не е напускал БСП. Той беше изключен, след като заяви своето решение. Много е тежък кадровият дефицит, за да закрепостяваме по този начин кадърните хора към партиите”, каза Първанов. Той призна, че с между него и бившия социалист има различия, но в рамките на кампанията за кмет на София те не били притеснителни.  „Когато кампанията мине, Кадиев е в правото си да прави каквото прецени в политиките. Аз не се притеснявам от конкуренцията в лявото пространство”, подчерта той.

По повод промените в конституцията, които на 23 септември трябва да минат на първо четене в парламента, Първанов заяви, че преговорите, които са довели до историческия компромис, са започнали със среща между групата на АБВ и Борисов, на която той също е присъствал.„Там се разбрахме по много важни пунктове, включително и по прокурорската колегия. Не сме част от историческия компромис между Реформаторите и ДПС. Ние ще примем първите две предложения. За прокурорската колегия няма да гласуваме „за”. Ние смятаме, че политическото въздействие върху нея е неприемливо. Тази наша теза се доближава до тезата на Венецианската комисия”, посочи Първанов. И добави, че „ако все пак искаме да има движение и то консенсусно, то тогава нека се договорим и приемем становище преди гласуването на конституционните промени, да търсим решение по третото предложение”.

От думите му стана ясно още, че не очаква разпад на управляващата коалиция. „Радан Кънев няколко пъти заплашва, че ще напусне коалицията, но не го прави. И този път заканата му няма да стане факт”, смята Първанов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.