АБВ

Георги Първанов: Не препоръчвам на Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат президент

Не препоръчвам на Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат президент. Това заяви в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 лидерът на АБВ и държавен глава на България в периода 2002-2012 година Георги Първанов. Той допълни, че винаги се е стремял да запази добрия тон с настоящия президент.

Според него, конкуренцията на президентските избори ще бъде интересна и може да започне прегрупирането в българската политика от президентските избори. Георги Първанов каза, че следващият президент на България трябва да има висока политическа, държавническа култура, да бъде почтен, диалогичен. Държавният глава не би трябвало да бъде „на всяка манджа мерудия“ и да се бърка във всичко. Президентът трябва да стои солидно, в известна степен недосегаемо.

Относно бежанската криза, лидерът на АБВ сподели, че тя няма да повлияе на местния вот. Това е така, защото хората по места се интересуват от собствените си проблеми, като инфраструктура, образование, здравеопазване.

Георги Първанов коментира сътрудничество си с Иван Костов, когато Костов беше министър-председател с думите: „С Иван Костов бяхме конкуренти, на моменти тежки опоненти, но във всички тези ситуации, винаги имаше възможност да седнем на една маса да обсъдим проблемите на нацията и да постигнем ако не консенсус, то висока степен на съгласуваност“. Според него, това нещо, което сега трябва да се възобнови, а в лицето на ГЕРБ се вижда такава тенденция. Докато реформаторите сякаш играят точно в обратната посока и искат да развалят дори готовите неща.

АБВ няма никакви претенции към облагите на властта, подчерта лидерът на АБВ. Първанов заяви, че вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е изнесъл огромна работата по пенсионната реформа и социалната сфера, докато в сферата на реформаторите почти нищо не се случва.

„Ако някой, който е задрямал 1989 година и се е събудил 25 години по-късно, ако някой е проспал времето, в което е могъл да бъде десидент и сега си мисли, че може да го прави, просто много греши, няма да получи разбиране от никого“, каза Георги Първанов.
 АБВ е „за“ конституционната реформа в два пункта. АБВ има своето различие, когато става дума за разпределението на прокурорската колегия. „Няма как да се съглася политическата квота да бъде равна на тази на професионалистите“, подчерта Първанов. Лидерът на АБВ каза, че не е работещо да има политически похлупак над прокуратурата.

Георги Първанов заяви: „Ако ние се разберем предварително, чрез специално становище на парламента, че по трета точка (съотношението между прокурорите и политическата квота в колегията на прокурорите) ще има движение, ще има промяна, ние може да подкрепим промените на първо четене. Ако няма такова нещо, то ние ще гласува като парламентарна група против тези конституционни промени“.

Лидерът на АБВ е очаквал да има решение на Конституционния съд за промените в Конституцията. „Ние не можем да приемем промени в Конституцията и след това КС да каже: „Тук сте сгрешили“, коментира Първанов. Според него, ако някой си мисли, че с тези две-три символични промени на Конституцията, те може би няма да са символични, ако тръгнат да рушат кадрово системата, но с това ще направи дълбока промяна на съдебната власт към по-бърз законодателен процес, към повече справедливост, това би било наивно.
„Радан Кънев нека да не мисли, че това, което той и неговият екип правят е съдебната реформа, защото преди тях ние направихме серия от консултации с тримата първи в съдебната власт“, коментира Георги Първанов. Той подчерта, че идеите на АБВ за промени в Закона за съдебната власт се подкрепят от професионалните среди. Хората от нас чакат не препирни, а закони, които да са работещи, обобщи Първанов.

За неизгодните условия, с които България влезе в ЕС, държавният глава в периода 2002-2012 година заяви: „Питайте г-жа Кунева. Това не е била политиката на българската държава. Това бяха едни договорки, които бяха постигнати, за да се докараме на Брюксел, като за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, условията за земеделието. Ако имаше пробиви в преговорната политики, те трябва да се търсят в преговорния екип, а не в държавното ръководство“.

Георги Първанов заяви, че Георги Кадиев е присъствал в списъците на АБВ, като един от силните кандидати за кмет на София, но АБВ не са уговаряли Кадиев да се кандидата за кмет, а това е лично негово решение. Според президента в периода 2002-2012 година, Кадиев е показал висока компетентност и характер, бил е бил един от най-активните общински съветници на левицата. Кадиев повдига големите проблеми на столицата, като въпросът за „Топлофикация“, докато ние сме се втурачили в тротоарите, гледаме, че се кърпят улиците, което е добре, но все пак е задължение, а не постижение.

Георги Първанов заяви за местните избори в София, че въпросът не е да се извади една атрактивна фигура, а ни трябва общинар, човек, който може да управлява модерно столицата. Според лидера на АБВ, Кадиев ще направи дебата за София интересен, без компромати, без мръсни удари.

Георги Първанов каза: „Всеки, който погледне скришом към АБВ бива изключван, бива наказван тежко. АБВ подкрепи под различни форма кандидати на БСП и от това нас не ми боли, бихме били доволни, ако станат кметове“. Лидерът на АБВ изрази съжаление, че единението на левицата не се случва. На тези избори резултатът на БСП ще бъде доста по-нисък, а изходната точка за президентските избори няма да бъде добра. Има опасност да се появи радикална левица, като в Гърция, притеснен е Георги Първанов.
Той коментира още: „Местните избори не са времето и мястото да си премерим силите. Това е време, в което хората търсят малкото останали добри управленци. Качеството на политическия потенциал се стопява. То изтичва в посока към чужбина или бизнеса. Почти никога не е имало такъв дефицит на подготвени хора“.

АБВ ще подкрепи и някои от кандидатите за кметове на ГЕРБ в по-малки общини, където има качествени хора, заяви лидерът на партията.

Георги Първанов разказа, че единият от синовете му има стаж 15 години, като компютърен специалист. В последните години техният доход е много над стойността на акциите за хотела от 210 000 лева. „Нали не допускате, че за тези 10 години, като президент, аз съм валад, казано грубо, може всеки да види моите данъчни декларации“, сподели той. Лидерът на АБВ обясни, че живее в апартамент в кв. „Красна поляна“ на 13-я етаж, вече 25 години. „Аз съм си направил сметката, лишавам себе си, съпругата си от охолство, от удобство, за да могат децата ми да се развиват тук в България“, подчерта президентът Първанов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.