Новини

ГЕРБ и ДПС гласуваха за новата ЦИК

Комисията по правни въпроси подкрепи и препоръча на Народното събрание да приеме на първо четене промените в Изборния кодекс, внесени от народните представители от ГЕРБ Цецка Цачева, Красимир Велчев, Десислава Атанасова и Димитър Главчев, съобщиха от парламентарния пресцентър. „За“ са гласували 11 народни представители от ГЕРБ и ДПС, „против“ – 6 от БСП, а двама са се въздържали, съобщи TV7.

Поправките предвиждат ЦИК да се състои от 18 членове, включително председател и заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

С друг текст се предлага при назначаването на членовете на ЦИК, извън тези от ръководството, да се запазва съотношението между представените партии и коалиции, напомнят от пресцентъра. Според мотивите на вносителите сегашната численост на ЦИК от 19 членове не дава възможност да се спази съотношението между парламентарно представените партии в 42-то НС. Справедливото разпределение, което отразява паритета между партиите в 42-рото НС и е най-близко до 19, е 18, пишат вносителите.

Добрият закон е справедливият закон, е казала при представянето на мотивите на вносителите народният представител Цецка Цачева от ГЕРБ. Проблемът не е в сега действащия Изборен кодекс, а в указа на президента и отговорността за ощетяването на ДПС е негова, е посочила заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Според нея не трябва да се променя Изборният кодекс във фаза на избори, а предлаганите поправки се нуждаят от прецизиране, тъй като в този им вид няма да произведат никакво правно действие. От името на ПГ на ДПС председателят на правната комисия Четин Казак е заявил, че ще подкрепи законопроекта. Не смятам, че действащият Изборен кодекс е съдържал неясни текстове, напротив, пределно ясен е, но за съжаление президентът не постъпи съгласно буквата на закона и ощети ДПС, е казал Казак. И той е изразил мнение, че предлаганите текстове не са безупречни и се нуждаят от корекции, които ще бъдат направени между първо и второ четене.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.