БСП

Илияна Йотова към бизнеса: Европарите са само помощни колела

Промените в Закона за обществените поръчки трябва да защитават българското производство. Това заяви евродепутатката Илбияна Йотова насреща с представители на бизнеса в Търговско-промишлената палата във Враца. „Не можем да наложим забрани за внос на материали от Китай и Индия, защото живеем в отворен свят и ще нарушим принципа на конкуренцията. Напълно задължително обаче е да заложим критерии за качество в националното ни законодателство. Трябва обаче да отчитаме, че голяма част от пречките си създаваме ние сами в България и причината не е в изискванията на европейското законодателство“, обясни Йотова.

Представителите на бизнеса споделиха с евродепутатката от БСП, че въвеждането на единна данъчна сметка е една от най-големите пречки пред българския бизнес и създава реални опасности за съществуването, особено на по-малките фирми.

Според българския евродепутат, фирмите в България не знаят почти нищо за възможностите извън оперативните програми – така наречените директни финансирания като програма „Прогрес“, които са създадени тъкмо за подкрепа създаването на малък и среден бизнес. „Банките по принцип държат много високи лихвени проценти по кредитите за създаване и развитие на фирми, а с настъпването на кризата правилата се ожесточиха още повече. В такава тежка ситуация социалистите дадохме цялата си подкрепа за програми като „Прогрес“, чрез която българските предприемачи могат да получат финансиране до 25 000 евро за създаване и развитие на бизнеса си при много ниски лихви и дълъг период на изплащане“, каза г-жа Йотова. Тя напомни, че работата на Българската банка за развитие беше умишлено замразена от Бойко Борисов, за да може да се спира достъпът към нисколихвени кредити и да се обслужват интересите на едрите банки. 

Йотова повтори позицията си, че е време не просто да отчитаме каква е усвояемостта на европейските средства, но и за какво точно се усвояват и какви цели ще преследваме при тяхната реализация в България. „Трябва да сме наясно, че европейските пари могат да ни служат само като помощни колела на икономиката, но тя няма да върви, докато не определим какво и как ще развиваме, на какво ще заложим и докато не изчистим проблемите в собственото ни законодателство, които спират развитието на българския бизнес“, заяви Илияна Йотова. „Настоящото правителство трябва да компенсира липсата на специално финансиране на най-бедния район в ЕС – Северозападна България – възможност, пропиляна от правителството на ГЕРБ. Териториално интегриран район – Северозападна България, е една възможност, която изисква добро планиране и добра стратегия. Те трябва да включват интегрирани дейности от средното образование до икономическото и индустриално изграждане. Правителството на Орешарски извежда като специален приоритет развитието на тази част от нашата страна”, подчерта българският евродепутат.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.